Obavijesti

Tech

Komentari 53

Jure (15) opet može hodati: Ugradili mu isprintanu zdjelicu

Jure (15) opet može hodati: Ugradili mu isprintanu zdjelicu
4

Suradnjom liječnika iz zagrebačkih bolnica dječaku je ugrađen 3D implantat. Od sarkoma je obolio u listopadu prošle godine, a tumor je Juri (15) oštetio zdjelicu

VIDEO

Jure Deligegić u petak je, na svoj 15. rođendan, nasmiješen ušao u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj iako boluje od tumora, sarkoma. No ne bi bio ni pokretan da mu liječnici 7. lipnja nisu ugradili implantat zdjelice izrađen u 3D tehnologiji.

Jure, učenik prvog razreda srednje škole prometnog smjera, živi u Đulovcu u Slavoniji. Do tada zdrav dječak koji je bezbrižno živio s roditeljima i sedmero braće i sestara, obolio je od sarkoma (tumor vezivnog tkiva) u listopadu 2013. godine. Prošao je kemoterapije, a tumor mu je jako oštetio zdjelicu. No spasila ga je najmodernija tehnologija i suradnja bolnice u Klaićevoj te Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. 

Za tako opsežne zahvate ne postoji standardni implantat, kažu liječnici koji su kompletno rekonstruirali zdjelicu Juri

Zahvat su sa svojim timom obavili prof. dr. Robert Kolundžić s Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice i dr. Davor Bojić, voditelj Odjela ortopedije Dječje bolnice u Klaićevoj. Riječ je o vrlo kompleksnom zahvatu koji je prvi put obavljen u Hrvatskoj i regiji na tako mladom pacijentu. Kod djece oboljele od ovakvih vrsta tumora, pojasnio je dr. Bojić, osnovno pravilo liječenja je kirurškim putem spasiti ekstremitet. Prof.dr, Kolundžić je rekao kako je Jure operiran unutar projekta pod nazivom “Personalizirana medicina”. Ona podrazumijeva poboljšanje kvalitete života i zahtijeva suradnju više bolnica, kao i stručnjaka raznih profila. Zahvaljujući poštivanju tih pravila i temeljitoj suradnji liječnika, na Juri je obavljena operacija vrijedna 190.000 kuna (25.000 eura).

3D implantat za Juru izradili po mjeri

- Pacijentu smo kompletno rekonstruirali zdjelicu, a za tako opsežne zahvate ne postoji standardni implantat – kaže prof.dr. Kolundžić i dodaje da je 3D implantat izrađen po mjeri bio jedino rješenje za Juru. Operacija na dječaku trajala je šest sati. 

Kompletnu pripremu i nacrte liječnici su napravili u Hrvatskoj zajedno s tvrtkom Instrumentarija d.o.o. i Fakultetom strojarstva i brodogradnje, a implantat se izrađivao u Velikoj Britaniji, obzirom da u Hrvatskoj nema potrebnog 3D printera. Liječnici u budućnosti očekuju još mogućnosti vezanih uz 3D tehnologiju. Već sad su dostupni trodimenzionalni dijelovi srca i jednjak, a implantat kakav je ugrađen Juri mogao bi ubuduće pomoći i kod nekih drugih dijagnoza.

Čekaju ga kemoterapija i rehabilitacija

- Doktori su mi sve objasnili prije operacije. Dobro sam razumio što namjeravaju i jedva čekao zahvat jer je to za mene spas – kaže simpatični Jure pred kojim je još kemoterapija i rehabilitacija. Da nije bilo ovog sofisticiranog zahvata dječak bi imao takozvani viseći kuk i kretao bi se vrlo teško, isključivo uz pomoć ortoze (ortopedskog pomagala). Svi koji žele pomoći hrabrom dječaku da prebrodi bolest novac mogu uplatiti na račun njegove mame Anđele Deligegić, Privredna banka Zagreb, HR3623400093204664241

Isprintanom zdjelicom spasili Dubrovčanku

Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice prošle godine su ženi (67) iz Dubrovnika ugradili implantat koji je također printan u Engleskoj. Imala je težak tumor zdjelice i postojeće opcije nisu bile prihvatljive te su se odlučili na ugradnju zdjelice iz 3D printera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin