Tech

Komentari 82

'Hrvatska ne prolazi skupinu, a naslov prvaka će uzeti Brazilci'

'Hrvatska ne prolazi skupinu, a naslov prvaka će uzeti Brazilci'

Sustavi umjetne inteligencije Goldman Sachsa uzeli su u obzir strategiju reprezentacija, jake i slabe strane svakog pojedinog igrača i nedavne rezultate na utakmicama

Nekad smo uoči utakmica svjetskog prvenstva čekali prognoze hobotnice Paula, a sada se prate prognoze tuljanice Daisy. No i tehnologija ima što za reći. Nakon što smo vidjeli da je FIFA 18 predvidjela titulu za Francuze, na prognozu se bacila i umjetna inteligencija Goldman Sachsa.

Ako se planirate kladiti na utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu, najveća šansa za dobitak je klađenje na Brazil ili Španjolsku.  Barem tako tvrdi umjetna inteligencija.

Na temelju više od milijun simulacija, najveće šanse za naslov svjetskih prvaka ima Brazil. Isto tako, studija koju su radili stručnjaci Goldman Sachsa prognozira da će Engleska doći do četvrtfinala i zatim izgubiti od Njemačke. Isto tako, njihova prognoza naše natjecanje zaustavlja u skupini.

Milijun simulacija

Njihovi sustavi umjetne inteligencije tvrde da će u polufinalu natjecanja, koje počinje u četvrtak u Rusiji, igrati Francuska, Portugal, Njemačka i Brazil. 

Financijaši Goldman Sachsa svoja su predviđanja izračunali uzimajući u obzir strategiju reprezentacija, jake i slabe strane svakog pojedinog igrača i nedavne rezultate na utakmicama.

Računalo je uz pomoć više od 200.000 matematičkih modela prognoziralo rezultate utakmica, pa su kroz milijun simulacija pokušali predvidjeti kako će koja reprezentacija proći u svakoj fazi natjecanja. 

Druga metoda, drugi rezultati

S druge pak strane, sustavi umjetne inteligencije s Tehničkog Sveučilišta u Dortmundu koristili su kombinaciju strojnog učenja i statistike. Prema njihovoj metodi računanja, 100.000 simulacija pokazalo je da Španjolska ima najveće šanse za pobjedu - 17,8 posto. 

Međutim, ako Njemačka uspije doći do četvrtfinala, za što imaju 58 posto šanse, mogli bi odnijeti titulu svjetskog prvaka. 

Iako su Goldman Sachs i znanstvenici dortmundskog Tehničkog Sveučilišta različitim metodama računanja došli su do različitih rezultata, tek treba vidjeti hoće li njihovi načini računanja biti jednako uspješni kao hobotnica Paul.