Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Utrka s vremenom počinje: Kuća mora pod krov što prije!

S dolaskom snijega i vrlo niskih temperatura radovi na gradilištu obitelji Jelušić se usporavaju ili se potpuno obustavljaju. Kuća mora pod krov što prije!

24sata
Foto: 24sata

U Idrijskoj ulici zagrebačke Dubrave, u susjedstvu buduće niskoenergetske kuće obitelji Jelušić, otvorena su dva nova gradilišta. "S novim susjedima se nismo upoznali. Ne znamo kakvu kuću grade, ali se nadam da je niskoenergetska. Iako, žao mi je što ih nismo uspjeli inspirirati da prilikom rušenja stare kuće na njihovoj parceli, sortiraju građevni materijal i maksimalno ga iskoriste", rekla je Renata Jelušić.

Svjedoci smo rasta cijena energenata, a očekuje se da se taj trend poskupljenja i nastavi. Marko Jelušić svjestan je činjenice da ih ovaj način gradnje košta nešto više nego da su gradili standardno međutim ta će se početna investicija vrlo brzo povratiti kroz niže troškove, prvenstveno grijanja.  Sljedeću zimu Jelušići će provesti u svojoj niskoenergetskoj kući, te na svojoj koži, kao i kućnom budžetu osjetiti razliku.

"Nadamo se da će sljedeća zima biti bijela, s visokim snijegom koji ćemo gledati iz toplog i ugodnog boravka. Uložit ćemo nešto više novca u dobru izolaciju kuće i kvalitetnu stolariju, ali niz kalkulacija koje smo napravili pokazuju da će nam upravo to donijeti velike uštede na troškovima grijanja", objasnio je Marko Jelušić. 

No, do useljenja u novu kuću čeka ih još mnogo posla. Donedavno im je vrijeme išlo na ruku, no s dolaskom snijega i vrlo niskih temperatura, koje se danju spuštaju i do -5 stupnjeva, kako zbog tehničkih  razloga tako i sigurnosti radnika, radovi na gradilištu se usporavaju ili se potpuno obustavljaju. Stoga su se izvođači žurili kuću staviti pod krov prije obilnijih padalina.

"Vidjet ćemo kako će nas dalje vrijeme služiti, i kako će se odvijati radovi na niskim temperaturama. Još moramo napraviti drenažu oko objekta, riješiti vanjsko stepenište prema podrumu, a moguće je da će se zemljani radovi odužiti", rekao je Marko koji svakodnevno dolazi u nadzor. Renata i njihove tri kćeri također su česti gosti na gradilištu, posebice sada kada kuća već dobiva formu.

Kada se možete prošetati između zidova, možete steći dojam prostora. Jelušići su tako uvidjeli da je pogled prema sjeveru otvoren prema Sljemenu, stoga su na gornjoj etaži sa sjeverne strane odlučili dodati još jedan prozor. U svakoj fazi gradnje moguće su manje preinake u projektu u dogovoru s projektantom i izvođačem ako su pravovremeno najavljene.

"Kako su se usporili radovi na gradilištu radi niskih temperatura, mi smo se posvetili odabiru pločica, parketa, sanitarije i slično. Koliko god da je gradnja kuće naporna i zahtijeva puno vremena i vlastitog angažmana, mi cijelo vrijeme uživamo", zadovoljna je Renata.

"Sad nam slijedi zidanje etaže i stropa te hidroizolacija krova prije kiša. Stolarija je naručena. Bitno je da zatvorimo objekt i zaštitimo ga od padalina", najavio je Roland Lehunšek, nadzorni inženjer na gradilištu Jelušićevih. Renata i Marko su se odlučili za stolariju poduzeća RV d.o.o. hrvatske tvrtke koja je specijalizirana za visoku kvalitetu prozora i vrata. Iako se radi u domaćem poduzeću, kvaliteta, pouzdanost i stabilnost proizvoda koje baš oni proizvode poznata je diljem Europe. Kvalitetna stolarija vrlo je bitan faktor niskoenergetske kuće i zato su odabiru stolarije Jelušići posvetili veliki dio svoje pažnje. Kod odabira stolarije za vašu kuću ili stan, isto savjetujemo i vama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message