Tech

Komentari 13

Uz Facebook puno lakše uče o važnim povijesnim osobama

Uz Facebook puno lakše uče o važnim povijesnim  osobama

Na satu povijesti Miljenka Hajdarovića u Srednjoj školi Čakovec učenici antičku Grčku i hrvatske vladare uče kreiranjem njihovih života u online izdanju

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Nastava povijesti orijentirana je na prepoznavanje povijesnih procesa, ključnih događaja i likova te usvajanje vještina analize povijesnih vrela. U razredu nastavnici i učenici kao izvore znanja koriste udžbenike, radne bilježnice, atlase i rijetko povijesne čitanke. Tiskani nastavni materijali vrlo su ograničeni. Nastavnici su se trudili uvesti i lente (crte) vremena, pokazne kartice s ilustracijama, plakate, fotografije, zidne karte i dr., objašnjava Miljenko Hajdarović iz Srednje škole Čakovec u svojem radu o eksperimentalnoj primjeni internetskih alata u nastavi, a u kojoj je sudjelovao dio učenika. Koristili su društvene mreže Facebook i Pinterest te aplikaciju Moodle za izradu i održavanje online kolegija putem interneta.

Privatni album

- Od uvođenja novog izgleda profila Timeline na Facebooku u rujnu 2011. ta mreža na zanimljiv način prikazuje tijek povijesti. Takav prikaz je poput vremenske crte koja se koristi u tradicionalnoj nastavi povijesti. Učenici jednog razrednog odjeljenja tijekom protekle dvije školske godine koristili su offline i online način korištenja profila na Facebooku. U offline načinu učenici su kreirali profile povijesnih ličnosti na papiru, a u online načinu su učinili isto, samo što su profile hrvatskih narodnih vladara kreirali online na Facebooku - objašnjava primjer moderne nastave Hajdarović. 

Tako su za zadaću naučili više o antičkoj Grčkoj i usponu makedonske države, a kreiranjem biografskih profila knezova Trpimira, Domagoja i Branimira te kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV. i Dmitra Zvonimira o hrvatskoj povijesti. Hajdarović je učenicima preporučio i da u statusima vladara budu humoristični, pa je bilo jako domišljatih izjava.

- Učenici ističu zadovoljstvo novim metodama rada. Većina prihvaća korištenje društvenih mreža u edukacijske svrhe. Doduše, postoji određena bojazan dijela učenika da se na taj način ulazi u dio njihova slobodnog vremena. Nastavnici mogu koristeći razne online servise dodatno obogatiti nastavu savjetujući učenike o problemima sigurnosti na netu - kaže Hajdarović.