Obavijesti

Tech

Komentari 13

Uz Facebook puno lakše uče o važnim povijesnim osobama

Uz Facebook puno lakše uče o važnim povijesnim  osobama
2

Na satu povijesti Miljenka Hajdarovića u Srednjoj školi Čakovec učenici antičku Grčku i hrvatske vladare uče kreiranjem njihovih života u online izdanju

VIDEO

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Nastava povijesti orijentirana je na prepoznavanje povijesnih procesa, ključnih događaja i likova te usvajanje vještina analize povijesnih vrela. U razredu nastavnici i učenici kao izvore znanja koriste udžbenike, radne bilježnice, atlase i rijetko povijesne čitanke. Tiskani nastavni materijali vrlo su ograničeni. Nastavnici su se trudili uvesti i lente (crte) vremena, pokazne kartice s ilustracijama, plakate, fotografije, zidne karte i dr., objašnjava Miljenko Hajdarović iz Srednje škole Čakovec u svojem radu o eksperimentalnoj primjeni internetskih alata u nastavi, a u kojoj je sudjelovao dio učenika. Koristili su društvene mreže Facebook i Pinterest te aplikaciju Moodle za izradu i održavanje online kolegija putem interneta.

Privatni album

- Od uvođenja novog izgleda profila Timeline na Facebooku u rujnu 2011. ta mreža na zanimljiv način prikazuje tijek povijesti. Takav prikaz je poput vremenske crte koja se koristi u tradicionalnoj nastavi povijesti. Učenici jednog razrednog odjeljenja tijekom protekle dvije školske godine koristili su offline i online način korištenja profila na Facebooku. U offline načinu učenici su kreirali profile povijesnih ličnosti na papiru, a u online načinu su učinili isto, samo što su profile hrvatskih narodnih vladara kreirali online na Facebooku - objašnjava primjer moderne nastave Hajdarović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako su za zadaću naučili više o antičkoj Grčkoj i usponu makedonske države, a kreiranjem biografskih profila knezova Trpimira, Domagoja i Branimira te kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV. i Dmitra Zvonimira o hrvatskoj povijesti. Hajdarović je učenicima preporučio i da u statusima vladara budu humoristični, pa je bilo jako domišljatih izjava.

- Učenici ističu zadovoljstvo novim metodama rada. Većina prihvaća korištenje društvenih mreža u edukacijske svrhe. Doduše, postoji određena bojazan dijela učenika da se na taj način ulazi u dio njihova slobodnog vremena. Nastavnici mogu koristeći razne online servise dodatno obogatiti nastavu savjetujući učenike o problemima sigurnosti na netu - kaže Hajdarović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle