Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Uz kuglice abakusa djeca bolje pamte, sigurnija su i smirenija

Zbog previše ekrana, a premalo kretanja djeca danas sve češće imaju problema s koncentracijom i učenjem. Jedan od načina da im se pomogne je i vježbanje matematike uz pomoć računaljki abakus

Foto: Dreamstime
0 komentara

Treniranje mentalne aritmetike uz pomoć računaljke abakus drevna je azijska vještina kojom se poboljšava koncentracija, te istovremeno aktiviraju obje strane mozga. Nedostatak pažnje i koncentracije kod djece danas je sve raširenija pojava zbog brojnih razloga (preveliko korištenje tehnologije, premalo sna i kretanja), a rad s abakusom daje jako dobre rezultate u razvijanju djecjih potencijala. Stoga ga sve više škola uvodi kao izvannastavnu aktivnost, a roditelji imaju sve više mogućnosti svoju djecu uključiti u programe abakusa izvan škola.
Jedan od takvih je HIKARI program mentalne aritmetike, koji u Hrvatskoj provodi škola Malac Genijalac.
- Abakus je drevna računaljka kojom se na lak i jednostavan način postiže optimalan razvoj kognitivnih sposobnosti djece. Tajna je u tome što on zapravo nije računaljka, vec savršena mentalna sprava kojom se računanje cijelo vrijeme odvija u ljudskoj svijesti. Time se postiže najbolji trening za mozak i istovremeno aktiviraju njegove obje hemisfere - pojašnjavaju voditelji ovog programa, ističući kako je Hikari program razvijen u suradnji s najpoznatijom svjetskom školom mentalne aritmetike Akademijom Tamore Soroban iz Tokija.
Logopedi, neurolozi i drugi stručnjaci za razvoj djece vec godinama ističu povezanost razvoja mozga, govora i fine motorike kod djeteta. 
Što više i bolje koriste prste, djeca brže razvijaju govor, a pokazuje se i da bolje emocionalno i intelektualno napreduju. 
- Dodirujući kuglice abakusa dječji prstići su stalno u pokretu čime se intenziviraju taktilni podražaji koji djeluju u mozgu, značajno povećavajući broj neuronskih veza (sinapsi). Računske operacije izvode se prstima obiju ruka, što je vrlo značajno, jer se tako aktiviraju obje (lijeva i desna) hemisfere mozga, a time se povećava mentalni i intelektualni kapacitet kod djece - kažu u školi Malac Genijalac.
Ako vas zanima HIKARI program koji provodi ova škola, a koji je namijenjen djeci od 4. do 12 godine, detalje potražite na njihovoj web-stranici:

http://www.malacgenijalac.hr/

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message