Obavijesti

Tech

Komentari 4

Uz novu grafičku Battlefield 1 dobio sasvim drugu dimenziju

Uz novu grafičku Battlefield 1 dobio sasvim drugu dimenziju
8

GTX 960 i 1060 usporedili smo u jednoj od najpopularnijih pucačina, Battlefieldu 1, koji i nakon nešto više od godine dana izgleda iznimno svježe i oduševljava detaljnim prikazom ratovanja

VIDEO

Battlefield 1 bio je ogroman hit krajem 2016. godine, jer je donio 'nešto drugačije' i bio je pravo osvježenje među top igrama. Osobito kad se sjetimo da je glavni rival iste jeseni bio Call of Duty: Infinite Warfare s iznimno futurističkom radnjom.

U Battlefieldu smo se iz modernog ratovanja vratili u Prvi svjetski rat i blatne rovove poznatih bojišta, a igra je dobila i prekrasni Frostbite engine, zahvaljujući kojem i nakon nešto više od godine dana izgleda prekrasno kad pokrenete neku od multiplayer mapa. Upravo taj povratak u prošlost i veliki uspjeh igre bio je znak i za Call of Duty serijal koji se ove godine također vratio u prošlost i svima dobro poznati Drugi svjetski rat.

Upravo smo Battlefield 1 odlučili isprobati u usporedbi novije GeForce GTX 1060 i nešto starije GeForce GTX 960. Kao što smo spomenuli u usporedbi kartica kroz Shadow of War, svi bi se vrlo rado igrali s najjačom verzijom GTX 1080 i na nekom 4K monitoru, ali stvarnost je takva da je takva kombinacija iznimno skupa i podaci pokazuju da to nije ono kako se igra većina nas. Ono što prosječni igrač želi je da svoje igre može igrati sasvim ugodno i bez trzanja na Full HD rezoluciji. Podaci sa Steama pokazuju da je upravo to rezolucija na kojoj se igra 75 posto svih igrača, a velika većina nema ni najnovije grafičke kartice. Štoviše, najzastupljenija je i dalje GTX 750 Ti, a slijede ju 960 i 1060 koje smo i odlučili usporediti kroz ratišta Prvog svjetskog rata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gledamo li minimalne zahtjeve, igra traži i5 6600K procesor, 8 GB RAM-a i GTX 660 2GB grafičku karticu (ako uspoređujemo Intel varijantu). Preporučena konfiguracija je nešto moćnija sa i7 4790 procesorom, 16 GB RAM-a i GTX 1060 3GB grafičkom karticom. 

Konfiguracija na kojoj smo uspoređivali grafičke kartice bila je kao i za Shadow of War:
Intel Core i5-4570 (3,2 GHz)
14 GB RAM (DDR3 @1330 MHz)
Windows 10, 240 GB ADATA SSD

Battlefield 1 je kroz nešto više od godine dana prošao kroz velik broj ažuriranja i optimizacija kako bi se riješili razni hardverski bugovi, a igrači i dalje po raznim forumima imaju određenih problema s igrivosti kod nekih kombinacija hardvera, međutim tijekom isprobavanja igre u obje kombinacije, sa 960 i 1060 karticama, nismo uočili nikakvih poteškoća, štoviše igra se prilično dobro vrti u oba slučaja. 

Battlefield 1 smo uspoređivali na srednjoj, visokoj i ultra razini postavki. Kad smo sa GTX 1060 počeli igrati na srednjoj razini postavki, vizualno je to sve bilo zadovoljavajuće, ali ekstremno brzo. Igra je tako ovdje na toj razini kvalitete imala oko 110 FPS, dok je prelaskom na stariju GeForce 960 broj sličica u sekundi pao na prosječnih 65, što je sasvim zadovoljavajuće. Čak je i kvaliteta grafike na ovoj razini postavki jako dobra s nešto malo manje efekata i promjenama na objektima i vozilima. Ako ste igrali na najnižim postavkama, onda je prelazak na srednju razinu vizualno puno veća razina nego razlike među višim razinama kvalitete. Ove srednje postavke u pravilu su se pokazale kao zlatna sredina za one koji su i dalje osuđeni na stariji hardver. 

Kod prelaska na visoku (high) razinu postavki, vidi se dodatni korak naprijed u općem dojmu slike u prikazu sjena i teksturama, a pritom mislimo na uglađenije sjene i puno kvalitetniji anti-aliasing. Obrada slike podizanjem kvalitete daje 'puniji' prikaz dima i efekata u daljini. Ovdje je i GTX 1060 imala manji "pad" u performansama, ali igranje na prosječnih 86 FPS je i više nego zadovoljavajuće i za multiplayer napucavanje i odigravanje kampanje gdje ima puno manje kaotičnih situacija. GTX 960 je na visokoj razini postavki i ovoj konfiguraciji pao na otprilike 50 FPS, što je i dalje dovoljno dobro za prosječno igranje, a laganim manipuliranjem postavki možete izvući dodatnih desetak FPS. 

5
| Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Ultra razina postavki prikazuje potpuno vizualno blještavilo Battlefielda i svih efekata koje ova igra može isporučiti, a tijekom igranja na GTX 1060 FRAPS je izbacivao između 76 i 80 FPS. Kako ovdje nije bilo nikakvih padova u performansama, a vizualni dojam je bio fantastičan, ovo je bila i razina kvalitete na kojoj sam nastavio igrati. Prelazak na ultra postavke za GTX 960 je bio najteži izazov jer je ovdje igra padala 45 FPS, uz trenutke u kojima je framerate pao i na 20-ak FPS, osobito kad se svi timovi okome na jednu točku i krenu bacati granate. U prosjeku je i ovo bilo solidno, međutim 960 je najsretnija bila negdje između medium i high razine kvalitete.

Sljedeći korak uz koji sam izvukao još veći vizualni gušt iz ove igre je bilo nekoliko dana igranja Battlefielda na LG ultrawide monitoru od 34 inča. Monitor s podrškom za Nvidijin G-Sync i osvježavanje od 144 Hz je ukupni dojam podigao za još dvije stepenice jer je ovo donijelo iznimno glatku sliku, odnosno dojam je bio kao da sve klizi prekrasno kroz ekran, a puno širi i zakrivljeni ekran donosi i malu prednost u igranju jer imaš veću kvadraturu slike  (2560x1080) koju vidiš u odnosu na protivnika. No kako se radi o monitoru koji si neće svatko priuštiti, ovo je bilo odlično iskustvo radi boljeg dojma, dok je GTX 1060 ipak 'ko doma bio na ultra postavkama i standardnom monitoru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle