Obavijesti

Tech

Komentari 8

Uz privatni 'oblak' vaši podaci su sigurniji i stalno dostupni

Uz privatni 'oblak' vaši podaci su sigurniji i stalno dostupni
5

Razne cloud aplikacije nakon nekog vremena nisu dovoljne, a kako je internetski pristup sve brži i povoljniji, privatni mrežni diskovi čine se kao dobra alternativa

VIDEO

Vaša kolekcija glazbe, filmova i osobnih fotografija sve je veća i nezgodno je kad morate tražiti USB-ove i male diskove na kojima su vam spremljeni. Zašto ih ne biste sve sačuvali na svom osobnom “cloudu”?

Iako zvuči kao komplicirana radnja, danas ti eksterni diskovi velikoga kapaciteta dolaze sa softverom koji nije puno kompliciraniji od Dropboxa ili sličnih servisa. Jednom kad ga postavite, nećete plaćati pretplatu ili brinuti se o limitu jer često nude i po nekoliko terabajta prostora. Dolaze sa svojim napajanjem i sve što trebate napraviti je spojiti ga na kućnu mrežu i postaviti lozinku. Tako vam podaci mogu biti dostupni uvijek i svugdje preko aplikacija. Ako ste na kućnoj mreži, svim ukućanima su dostupni, iznimno brzo. I noviji televizori tako se mogu spojiti na ovakav disk, što će olakšati gledanje filmova. 

Mrežni diskovi poslužit će i za “backup” bitnih podataka. Neki modeli podržavaju više diskova, pa im možete povećati kapacitet, ali i spojiti ih na pripadajuće dodatke poput kamera kod D-Linkovih uređaja te ih koristiti kao kameru za nadzor poslovnog prostora.

Western Digital

Uz WD My Cloud prenosite video na TV

Opremljen je dvojezgrenim procesorom i Gigabitnom ethernet vezom za brži prijenos podataka. Preko USB-a mu vanjskim diskom možete proširiti kapacitet. Aplikacije za računala i mobitele omogućit će da svugdje pristupite svojim podacima, fotkama i filmovima. My Cloud s 2 TB u Protisu stoji 1097 kn.

Seagate

Odlični Seagate Business Storage za dom ili posao

Seagate Business Storage nudi se u verzijama s diskom od 2, 3 ili 4 TB, koji se može lako postaviti za korištenje kod kuće ili na poslu. Sva povezana računala automatski mogu na disku napraviti svoj backup, a tu su i Android i iOS aplikacije za pristup dokumentima. Disk s 4 TB stoji oko 1900 kuna na Amazonu.

Transporter

Transporter Private Cloud odličnog dizajna

Kroz aplikaciju možete pristupiti dokumentima na disku, ali i odrediti mape s filmovima i dokumentima na računalu koje će se automatski kopirati na disk. Može imati disk do 2 TB, koji na Amazonu stoji 1850 kuna.

LaCie

LaCie CloudbBox odlično će stajati uz vaš Apple

Uz mrežni ulaz i konektor za struju LaCie Cloudbox nema drugih tipki i brzo će biti spreman za rad. Odlično izgleda, a omogućit će da podatke stavite u obiteljsku mapu ili da napravite vlastite mape zaštićene lozinkom, a pristup podacima možete omogućiti i za prijatelje. Ovaj NAS disk s 4 TB prostora na Amazonu stoji oko 1615 kuna.

D-Link

Uz D-Link sami birajte kapacitet

U D-Linkov NAS sami možete staviti diskove po vlastitoj želji, koje možete koristiti kroz aplikacije s bilo kojeg mjesta na svijetu. Podržava i spajanje do 4 D-Link kamere, koje mogu poslužiti za nadzor tvrtke ili kao baby monitor. Uz DLNA podršku možete izravno prenositi sadržaj na pametne televizore ili konzole. D-Linkov ShareCenter DNS-320L s dvije ladice stoji 699 kn na Extreme Digital.

Najpopularniji servisi za pohranu podataka u oblaku

Dropbox kreće s 2 GB prostora, ali lako ćete povećati potrebni kapacitet 
Dropbox je jedan od najraširenijih servisa, dostupan na skoro svim platformama (uskoro i na Windows Phoneu). Za svakog prijatelja koji se na vašu preporuku prijavi, dobit ćete 500 MB uz limit na 16 GB. Niz proizvođača telefona uz uređaj nudi do 50 GB na Dropboxu na 2 godine.  Dropbox Pro nudi 1 TB prostora i stoji 10 dolara mjesečno.

Google Disk nudi raskošnih 15 GB prostora od samog početka
Google Disk integrira se automatski u sve usluge koje nudi Google, poput Gmaila, kalendara ili YouTubea i vrlo vjerojatno je da ga već i imate ako koristite Android. Googleovi dokumenti automatski se spremaju i dostupni su vam uvijek. Trebate li dodatni prostor, 2 dolara mjesečno ćete platiti za 100 GB, a 1 TB stajat će 10 dolara.

OneDrive daje 15 GB prostora, koji možete besplatno proširiti za 8 GB
Microsoftov servis radi slično kao i Dropbox. Dostupan je na raznim platformama, a 3 GB dat će vam ako uključite backup fotografija iz kamere i po 500 MB za preporuku prijatelja. Korisnici Officea 365 uz pretplatu će dobiti 1 TB prostora, dok ostali 1 TB mogu plaćati 6,99 dolara mjesečno. Nude pakete od 100 i 200 GB.

Appleov iCloud je postao praktičniji, ali i dalje nudi samo 5 GB besplatno
Uz iCloud Drive, Appleov servis postao je puno praktičniji jer omogućuje da na dokumentima radimo na bilo kojem uređaju. Sad možemo i dijeliti fotografije ili stvari koje smo kupili u App Storeu. Besplatno je dostupno tek 5 GB, a Apple nudi još četiri paketa. Prvi s 20 GB stoji 0,99 dolara, dok 1 TB stoji 19,99 dolara mjesečno.

Box daje 10 GB u ‘oblaku’ , ali na njega nećete lako spremiti filmove
Box će mnogi zamijeniti za Dropbox, no ovaj servis je dostupan već godinama. U startu nudi 10 GB prostora, ali limitira veličinu datoteke na 250 MB. Dovoljno za većinu toga, ali ne i za veće filmove. Dodatni besplatni prostor nećete dobiti, a kao i kod konkurencije, za 1 TB prostora morat ćete izdvojiti 10 dolara mjesečno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama