Tech

Komentari 8

Uz privatni 'oblak' vaši podaci su sigurniji i stalno dostupni

Uz privatni 'oblak' vaši podaci su sigurniji i stalno dostupni

Razne cloud aplikacije nakon nekog vremena nisu dovoljne, a kako je internetski pristup sve brži i povoljniji, privatni mrežni diskovi čine se kao dobra alternativa

Vaša kolekcija glazbe, filmova i osobnih fotografija sve je veća i nezgodno je kad morate tražiti USB-ove i male diskove na kojima su vam spremljeni. Zašto ih ne biste sve sačuvali na svom osobnom “cloudu”?

Iako zvuči kao komplicirana radnja, danas ti eksterni diskovi velikoga kapaciteta dolaze sa softverom koji nije puno kompliciraniji od Dropboxa ili sličnih servisa. Jednom kad ga postavite, nećete plaćati pretplatu ili brinuti se o limitu jer često nude i po nekoliko terabajta prostora. Dolaze sa svojim napajanjem i sve što trebate napraviti je spojiti ga na kućnu mrežu i postaviti lozinku. Tako vam podaci mogu biti dostupni uvijek i svugdje preko aplikacija. Ako ste na kućnoj mreži, svim ukućanima su dostupni, iznimno brzo. I noviji televizori tako se mogu spojiti na ovakav disk, što će olakšati gledanje filmova. 

Mrežni diskovi poslužit će i za “backup” bitnih podataka. Neki modeli podržavaju više diskova, pa im možete povećati kapacitet, ali i spojiti ih na pripadajuće dodatke poput kamera kod D-Linkovih uređaja te ih koristiti kao kameru za nadzor poslovnog prostora.