Obavijesti

Tech

Komentari 200

Nema revolucije: Vodootporni Galaxy S5 pazi na vaše srce

Nema revolucije: Vodootporni Galaxy S5 pazi na vaše srce
15

Samsung se u ponedjeljak pohvalio da su prodali 200 milijuna Galaxy S telefona, a snažni S5 treba taj trend nastaviti. Pitanje je jesu li sva ova poboljšanja dovoljna

VIDEO

Kao što se očekivalo iz najava, Samsung je u ponedjeljak, kao jedna od najvećih zvijezda Mobile World Congressa, predstavio Galaxy S5. Nova zvijezda u kolekciji južnokorejskog proizvođača je moćan uređaj, bogat raznim mogućnostima, kojima cilja zasjesti na tron pametnih telefona. 

Samsung se, kao i Sony, nije odlučio na neke drastične hardverske pomake, no dizajn je ipak nešto drugačiji. Pozadina telefona je perforirana, što je nastavak trenda koji su pokrenuli s Noteom 3. 

Galaxy S5 prvi je telefon koji dolazi s Qualcommovim Snapdragon 805 četverojezgrenim procesorom koji radi na 2,5 GHz. Uz 2 GB RAM-a (očekivalo se 3) i Android 4.4.2 radi ekstremno brzo, u što smo se mogli uvjeriti nakon službene prezentacije. Sam ekran također je malo povećan, na 5,1 inča te je zadržao 1080p rezoluciju, iako se najavljivala 2K rezolucija. U odnosu na prethodnika, i baterija je dobila na snazi i to 200 mAh, što bi trebalo značiti malo dulji radni vijek. U tome bi trebao pomoći i novi način rada, kada baterija padne na nisku razinu. Telefon će tada početni ekran prebaciti u crno-bijeli režim, isključiti aplikacije, ali ostaviti poruke i pozive. Dostupno je 32 ili 64 GB memorije, koja se može proširiti i micro SD karticama.

Kao i Sony, i Samsung je sada vodootporan i može izdržati pljusak ili valjanje u prašini, no ne treba s njime zaroniti u istraživanje jadranskog podmorja. 

Kamera na 'petici' snima fotografije rezolucije 16 megapiksela, a u Samsungu su ubrzali autofokus koji je s 0,3 sekunde, kažu, najbrži od svih telefona. Sama kamera tijekom kratke probe je radila iznimno brzo, a poboljšali su i HDR snimanje i fotografiranje te selektivno fokusiranje.

Po uzoru na Apple, i Galaxy S5 sada ima senzor otiska prsta. Osim što ćete svojim prstima moći otključati uređaj, moći ćete i zaštititi određene podatke ili autorizirati online plaćanja poput PayPal transakcija. Kako ne bi dodali samo senzor otiska prsta, u poleđinu uređaja, na mjesto gdje se nalazi bljeskalica ugradili su i senzor koji će izmjeriti vaše otkucaje srca. Te podatke će ugraditi u novu S Health aplikaciju koja može primati podatke i s Gear uređaja, ali i drugih ANT+ uređaja poput tlakomjera...

Kako bi mogli brzo skidati podatke, Samsung navodi da će se moći istovremeno koristiti Wi-Fi i 4G mreža.

Nakon što su predstavili dva Gear uređaja, Samsung je uz telefon otkrio i Gear Fit fitness narukvicu, koja je opremljena nizom senzora (brojač koraka, otkucaja srca, prati san, a ima i timer) te je prvi nosivi uređaj sa Super AMOLED zakrivljenim ekranom, koji je osjetljiv na dodir. Kao i telefon, i Fit će izdržati nalete vode. Dolazi u nekoliko boja, a oba će uređaja biti dostupna od travnja. 

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.