Obavijesti

Tech

Komentari 201

Nakon revolucije iPada 2010. Appleov prvi novi uređaj je sat

Nakon revolucije iPada 2010. Appleov prvi novi uređaj je sat
19

iPhone 6 i iPhone 6 Plus u prodaju će već 19. rujna, a dva dana ranije dostupan će biti iOS 8. Sat će se prodavati tek 2015., a ApplePay je servis za mobilno plaćanje

VIDEO

Apple je u utorak u krcatoj prezentaciji u Cupertinu predstavio dva nova iPhonea, sat i servis za mobilno plaćanje i uopće nije iznenadio. O telefonima je gotovo sve bilo poznato unaprijed, a saznali smo da će u globalnu prodaju već za 10 dana. Apple je ipak uspio svoj sat, koji se zove Apple Watch, a ne iWatch, kao što se najavljivalo, sakriti od javnosti te je oko njega bilo i puno više oduševljenja. Upravo je i oko sata bilo najviše priče, a novi telefoni i sat bi trebali biti uređaji koji će Appleu dati novi zamah u kreativnosti, ali i na burzama.

Pročitajte tijek cijele Appleove prezentacije.

Pokretanje videa...

Reuters VIDEO

Sat stiže tek sljedeće godine

Apple Watch je i prvi potpuno novi proizvod koji je predstavljen u Appleu u eri šefa Tima Cooka, odnosno prvi novi uređaj nakon iPada 2010. godine. Kao i kod satova konkurentskih kompanija, koji su već neko vrijeme dostupni u prodaji, Appleov se spaja s iPhoneima (5 i novijima), a nudi razne aplikacije koje prate zdravlje, pomažu u vježbanju i komunikaciji. I dok su konkurenti predstavili uređaje novih generacija na IFA-i u Berlinu, koji će ubrzo nadopuniti one koji se već prodaju, Appleov sat u prodaju će tek početkom sljedeće godine. I to po nemaloj cijeni od 350 dolara, za početni model. Nemaloj, kad se uzme u obzir konkurencija čiji satovi stoje često između 200 i 300 dolara, a jedan od mnogima najljepših, Moto 360 se prodaje za 250 dolara.

Naravno, ovaj sat će zasigurno donijeti brige rivalima, jer Apple ima svojih aduta. Dobro je dizajniran, razvili su zanimljiv način upravljanja, koji uz ekran osjetljiv na dodir radi s kotačićem koji nudi različite funkcije, ovisno o aplikaciji ili izborniku. Sama Appleova ura će se nuditi u tri osnovne varijante, Watch, Watch Sport i Edition, a razlikovat će se po materijalima i namjeni. Uz to bit će i u dvije dimenzije, od 38 i 42 mm. Sat koristi ugrađeni akcelerometar i senzor rada srca te GPS i Wi-FI s telefona kako bi korisnik imao sliku dnevnih aktivnosti.

- U usporedbi s modelima na tržištu, izgleda vitko. Sviđa mi se razina elegancije i tri različite linije, koje uključuju sport i luksuz - rekla je za Reuters Angela Tafoya s modnog bloga Refinery29.

Iako cijelo tržište pametnih satova nije ogromno, zbog cijene uređaja, njihove upitne svrhe i dizajna, nagađanja su kako bi baš Apple mogao biti taj koji će cijelo tržište rasplamsati.

Telefon bolji u svemu, ali bez drastičnih pomaka

Predstavljanje novih telefona prošlo je s puno manje uzbuđenja. Kao što smo i ranije znali, Apple nam je predstavio iPhone 6 s ekranom dijagonale 4,7 inča i veći iPhone 6 Plus s ekranom od 5,5 inča. Uz još bolju podršku kod globalnih operatera, novi će telefoni imati podršku za tehnologije kako bi telefonske pozive mogli obaviti uz puno manje briga. Tu je VoLTE, pozivi preko LTE mreže uz neprekinut protok podataka, a iPhone će imati i opciju za pozive preko Wi-Fi mreže. To će biti korisno na području gdje je mobilni signal loš, no Wi-Fi je dostupan. Kako napuštamo Wi-Fi signal, telefon bi se automatski trebao prebaciti na mobilnu mrežu. Phil Schiller iz Applea rekao je da T-Mobile u SAD-u i EE u Velikoj Britaniji rade na razvoju tehnologije, ali tek treba vidjeti kako će je ostali operatori prihvatiti.

Oba su modela još tanja od trenutnog iPhonea pa će tako iPhone 6 biti tanak 6,9 mm, dok je verzija Plus debela 7,1 mm.

Pomalo je razočaravajuća vijest da će 4,7-inčni model imati rezoluciju od 1334x750 piksela, a ne FullHD ka što je to na 5,5-inčnoj verziji. I taj model ima slabiju rezoluciju od nekih top modela konkurencije, poput novog Samsungova Notea 4, koji na 5,7 inča nudi 1440 x 2560 piksela. Veći će se model moći koristiti i kao iPad, odnosno aplikacije će podržavati i rad u položenom načinu, a tu bi trebalo biti više prostora za tipkanje i rad. Kako se radi o većim ekranima, u Appleu su dodali opciju na Home (Touch ID) tipku kako bi pritiskom na nju spustili cijeli ekran i olakšali surfanje.

Novi će telefon imati A8 procesor i M8 koprocesor, koji se, kao i na prethodniku, brine za praćenje  vaših aktivnosti. Glavni procesor je 25 posto brži, uz 50 posto bržu grafiku, rekli su u Appleu, ali i manje troši električnu energiju te bi iPhone 6 Plus trebao izdržati 14 sati gledanja videa, dok bi manji model trebao trajati 11 sati.

Kamera je dobila veći senzor, ali je zadržala istu rezoluciju, no u Appleu navode puno bolje performanse. Fokusira dvostruko brže, bolja je redukcija šuma, a snima i panoramske snimke od čak 43 megapiksela. Razlika između 6 i 6 Plus je i što veći model ima optičku stabilizaciju slike. Video snima u Full HD 30 ili 60 fps, a slow-motion pri čak 240 sličica u sekundi.

U prodaju kreće 19. rujna, dok će tjedan dana ranije otvoriti prednarudžbe, a iOS 8 operacijski sustav moći ćemo na postojeće uređaje instalirati 17. rujna.

Telefoni dolaze sa 16, 64 i 128 GB memorije, a Apple je objavio i cijene te istaknuo da će cijene pasti za 5S i 5C.

iPhone 6 - 199, 299 i 399 dolara, uz ugovor na dvije godine
iPhone 6 Plus - 299, 399 i 499 dolara, također uz ugovor.

Mobilno NFC plaćanje na iPhoneu 6

ApplePay je servis za mobilno plaćanje koji će biti dio novih telefona, a u SAD-u kreće od listopada. Korisnicima se omogućuje da uz NFC čip plaćaju u trgovinama, kafićima, restoranima... Apple je objavio i da će podržavati American Express, MasterCar i Visu, a objavili su i veliki popis partnera kod kojih će se moći plaćati telefonom. Kako je u ovakvom plaćanju sigurnost prva na pameti korisnika, iz Applea uvjeravaju da je ona uz privatnost u srži ApplePay servisa. Trgovci više neće vidjeti ime, broj kartice ili sigurnosni broj što bi trebalo smanjiti potencijal za prevaru, kaže Eddy Cue iz Applea. Tvrdi da Apple ne prikuplja povijest o kupovinama, tako da Apple ne zna što ili gdje su korisnici kupili ili koliko su za to platili, a ako i ostanu bez telefona, korisnici će preko Find My iPhone brzo moći otkazati sva plaćanja s telefona.

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.