Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
40 komentara

Vaš iPhone može vas potajno snimati dok ste u kupaonici

Programer iz Googlea otkrio je potencijalno opasnu mogućnost iPhonea. Aplikacija koja ima dozvolu za snimanje mogla bi vas bez vašeg znanja snimati, raditi prepoznavanje lica i slati te fotografije dalje

Presentation iPhone X at Apple Park
Foto: Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL
40 komentara

Nakon što je sigurnosni stručnjak otkrio da aplikacije na iPhoneu mogu potajno snimati fotografije i video, od Applea se traži da promijeni način na koji se aplikacijama daje dozvola za pristupanje kameri. 

Austrijski programer Felix Krause napravio je aplikaciju koja je mogla svake sekunde snimiti fotografiju korisnika i poslati je dalje, bez da je korisnik telefona znao da iPhone ikako snima. Bez zvuka, svjetlosnog signala ili LED-ica. To je nazvao 'petljom privatnosti koja se može zlorabiti'. 

Kad neka aplikacija želi pristupiti kameri korisnik joj mora dati dozvolu, a ista stvar vrijedi i kad aplikacija želi pristupiti vašoj galeriji, lokaciji... Krause je otkrio da nakon prvotne dozvole, aplikacija može snimati video i fotografije svaki put kad se otvori. Dok na računalu imate zeleno svjetlo kao znak da se snima, takvog indikatora nema na telefonu. Dozvole na telefonu ne razlikuju se ni za prednju ili stražnju kameru, a dozvola za kameru može omogućiti dodatni pristup i u najnovijoj verziji softvera koji ima prepoznavanje lica. 

Krause kaže da ovo nije bug ili propust, već je stvar tako dizajnirana, ali da bi netko s lošim namjerama to mogao iskoristiti. To je demonstrirao aplikacijom koja je svake sekunde snimala onog tko koristi telefon, a pritom je i radila prepoznavanje lica kako bi prepoznala osobu koja koristi uređaj. Upozorio je tako da bi aplikacije mogle pratiti vaše emocije dok čitate društvene mreže ili snimati što pričate ili slati nekome vaš video dok ste u kupaonici. 

Predlaže da bi Apple mogao uvesti sustav privremenih dozvola ili neki indikator kao znak da ljudi mogu prepoznati kad kamera radi. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message