Tech

Komentari 73

Pored Zemlje je projurio asteroid 'Bog kaosa'. Mogao bi u budućnosti i udariti naš planet

Pored Zemlje je projurio asteroid 'Bog kaosa'. Mogao bi u budućnosti i udariti naš planet

Apophis ima prosječni promjer od oko 370 metara, a njegov udar u Zemlju ne bi bio zanemariv. Proizveo bi energiju jednaku eksploziji 1.200 megatona TNT-a

Masovni asteroid koji nosi ime 99942 Apophis prema egipatskom Bogu kaosa, prošao je u petak navečer pored Zemlje, prenosi Dailymail.

Ovaj susret bio je ipak na sigurnoj distanci. Apophis je bio 40 puta dalje od Zemlje nego što je to Mjesec, pa nikakve opasnosti od njega trenutačno nema. Međutim, promatranje asteroida dalo je astronomima priliku da mu točnije izračunaju putanju i predvide sljedeće bliske susrete s njim. 

Stručnjaci upozoravaju na 2029. godinu, kada bi 'Bog kaosa' trebao proći relativno blizu Zemlje, a najviše zabrinjava 2068. godina kada bi se mogao sudariti sa Zemljom.

Najnovije kalkulacije kažu da bi se 2068. godine ovaj asteroid mogao naći na Zemljinom putu, odnosno da postoji nešto veća opasnost od sudara. Rizik za ovaj bliski susret trenutačno je procijenjen na 1:380.000, ali do tada ima još mnogo vremena u kojem se putanja može promijeniti i rizik povećati.

Budući da je taj događaj daleko u budućnosti, a putanje asteroida nisu savršeno precizne niti predviđanja ne mogu biti sasvim točna.

Apophis ima prosječni promjer od oko 370 metara, a njegov udar u Zemlju ne bi bio zanemariv. Proizveo bi energiju jednaku eksploziji 1.200 megatona TNT-a i stvorio bi krater promjera oko 5,1 kilometar.