Obavijesti

Tech

Komentari 140

Veći brat vulkana na Vezuvu prijeti uništenjem cijele Europe

Veći brat vulkana na Vezuvu prijeti uništenjem cijele Europe
3

Campi Flegrei smjestio se duž rasjeda na dubini od 6 km ispod Mediteranskog mora, kod Napuljskog zaljeva. Neki znanstvenici upozoravaju da je vulkan aktivan

VIDEO

Više od tri milijuna ljudi u Napulju i okolici strahuje od moguće skore erupcije supervulkana Campi Flegrei. Izbrisao bi život u cijeloj Europi, upozoravaju stručnjaci. 

Campi Flegrei smjestio se duž rasjeda na dubini 6 kilometara ispod Mediteranskog mora. Krater supervulkana širok je 13 km. U antici su to područje smatrali ulazom u podzemni svijet, a danas je turistička atrakcija zbog kipućeg blata i sumpornih isparina. Nalazi se preko puta Pompeja koje je 79. godine prije Krista izbrisala erupcija Vezuva.

- Ta područja mogu eruptirati s globalno katastrofalnim posljedicama usporedivima s udarom meteora - rekao je znanstvenik Giuseppe de Natale. On već godinama upozorava kako je Campi Flegrei aktivan. Samo od 1969. godine dno mora na području kratera supervulkana podignulo se tri metra. Pretpostavlja kako se tekuća lava širi horizontalno ispod površine. Ona bi se mogla napuhati i popucati, a serije malih erupcija izazvale bi kolaps rasjeda u veći rezervoar magme koja bi potom izbila na površinu. Zadnji put to je bilo prije 39.000 godina.

De Natale je s grupom suradnika prošle godine htio izbušiti rupu u rasjedu duboku oko 3,5 km kako bi pokušali utvrditi sprema li se doista takav scenarij. Jedan lokalni znanstvenik ustvrdio je kako bi bušenje moglo aktivirati vulkan, pa je vlast u Napulju zaustavila projekt.

Ali De Natale ne odustaje i upozorava kako opasnost prijeti ne samo Italiji, nego i cijeloj Europi. Nakon erupcije zrak bi ispunili otrovni plinovi, a dim i pepeo iz vulkana blokirali bi Sunce. Drastično bi pala temperatura, a život na Zemlji bi polako nestao.

Ne ostavlja nadu

Krater supervulkana širok je 13 kilometara. Nalazi se na velikom rasjedu 6 kilometara ispod površine mora. Ako se probudi uništio bi sve u krugu od tisuću kilometara.

Caldera briše život cijelog svijeta

Supervulkan u Nacionalnom parku Yellowstone odmah bi uništio dvije trećine SAD-a, a potom i svijet.

Laacher See: Bomba u središtu Njemačke

Počeo se buditi i supervulkan kraj njemačkog Bonna. Uništio bi Europu do Danske i cijelu Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama