Tech

Komentari 5

Veleučilište u Bjelovaru korak ispred svih: Kako plaćaš faks? Pa bitcoinom!

Veleučilište u Bjelovaru korak ispred svih: Kako plaćaš faks? Pa bitcoinom!

Bjelovarsko veleučilište studentima prvo u Hrvatskoj omogućuje plaćanje studija u kriptovalutama, a kako to funkcionira i koliko je ono uistinu popularno među studentima otkrio nam je prodekan Zoran Vrhovski

Plaćanje kriptovalutama je budućnost plaćanja općenito, a nekolicina naših studenata strasni su pratitelji kriptovaluta. Zato smo im odlučili ponuditi nešto što drugi nemaju.

Rekao nam je to Zoran Vrhovski, prodekan za nastavu i studente Veleučilišta u Bjelovaru i voditelj preddiplomskog stručnog studija Mehatronika, koji je ujedno idejni začetnik plaćanja školarine putem tzv. blockchain tehnologije.

Ideja se počela razvijati prije četiri godine uvođenjem izbornog predmeta Primjena blockchain tehnologije na smjeru Računarstvo profesora Ivana Sekanovića.

- Kolega Sekanović izradio je sustav spremanja diploma na blockchain. Tako pospremljene diplome nije moguće krivotvoriti niti izmijeniti - priča nam Vrhovski te dodaje kako se tad i sam počeo interesirati za tu tehnologiju.

Studenti su, kaže, oduševljeni predmetom. Komuniciraju pomoću platforme DISCORD.

- Ta platforma omogućuje komunikaciju zatvorene grupe ljudi. Teme su podijeljene u kanale. Tako imamo kanal ‘Crypto’ unutar kojeg studenti i nastavnici razmjenjuju aktualnosti o kriptovalutama. Ne pričamo samo o cijenama, nego se više bavimo tehnološkim mogućnostima pojedine kriptovalute - pojašnjava nam.

Pitali smo kakav je hrvatski zakonski okvir po pitanju blockchain tehnologije.

- Nema prepreka u plaćanju putem kriptovaluta na način kako smo mi to proveli. Tvrtka Electrocoin vrši uslugu procesiranja kriptovalute. Procesiranje znači konverziju kriptovalute u kune prema važećem tečaju u trenutku izvršenja usluge, a vrši se preko platforme za procesiranje plaćanja u kriptovalutama PayCek tvrtke Electrocoin. Dakle, mi na svoj račun ne primamo kriptovalute jer je novac sredstvo plaćanja u RH - pojasnio nam je prodekan.

Nakon što je student Veleučilištu poslao zahtjev za plaćanje školarine s iznosom rate ili cjelokupnom školarinom na e-mail, student potom dobiva link na platformu PayCek, odabire kojom kriptovalutom želi platiti, generira QR kod te se sredstva s digitalnog novčanika prebacuju na račun Veleučilišta.

Polaznici preddiplomskih stručnih studija mogu birati između kriptovaluta: bitcoin, ethereum, dia, EOS, stellar, ripple i bitcoin cash.

Primjenu kriptovaluta u visokom obrazovanju pozdravio je Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute, koji kaže da je glavna prednost ovog načina plaćanja uopće otvaranje te mogućnosti za studente, kod kojih je ova tehnologija jako popularna. Potvrdio je i kako zakonski okvir, iako nedostatan, nije prohibitivan tako da ne sprječava plaćanje kriptovalutama niti njihovo uobičajeno korištenje.

Inicijativu bjelovarskog veleučilišta pozdravio je i Luka Klancir, direktor operacija u Async Energyju i pokretač Hrvatskog Bitcoin Portala. Pitali smo ga je li to korak naprijed za hrvatsko obrazovanje.

- To je hvalevrijedna inicijativa i pokazuje da je veleučilište ukorak s vremenom i novim tehnologijama i trendovima. Je li  to sad neki ogromni korak naprijed za hrvatsko obrazovanje...možda i ne, ali svakako pokazuje "mindset" kojeg prihvaćaju edukacijske institucije u pogledu kriptovaluta i blockchain tehnologije što će se sigurno reflektirati i na studente - rekao nam je.

Objasnio nam je i kako su mjenjačnice koje se bave procesiranjem plaćanja u kriptovalutama "unosan biznis" dok god ima znatne aktivnosti kupoprodaje na tržištima kriptovaluta. Pohvalio je Electrocoin za čiji Paycek sustav kaže kako je "user-friendly" što je iznimno bitno da bi se tvrtke ili institucije odlučile na implementaciju tog načina plaćanja.

Da je ova tehnologija sve popularnija potvrdili su nam iz Zagrebačke škole ekonomije i managementa. Njihovi studenti kroz kolegije uče o financijskoj industriji, pa tako i kriptovalutama, NFT-u i drugim pojmovima koji predstavljaju budućnost modernog plaćanja.