Obavijesti

Tech

Komentari 7

Veliki skok za plišanog medu: Babbage je skočio kao i Felix

Veliki skok za plišanog medu: Babbage je skočio kao i Felix
5

Bionički medo Babbage bio je dorađen Raspberry Pi računalom, a u jedno oko su mu 'kirurški' ugradili kameru. Poletio je do visine od 39 km, kao i Felix Baumgartner

VIDEO

Plišani medvjedić Babbage koji je bio 'dorađen' Raspberry Pi računalom uspješno je ponovio skok s ruba svemira kojim je Austrijanac Felix Baumgartner ušao u povijest. 

Medo, koji je inače maskota Raspberryja, skočio je s približno iste visine, a u njega, i platformu na kojoj se nalazio, su bila ugrađena dva računala koja su snimala fotografije i video. 

Izradio ga je Dave Akerman, entuzijast koji je koristio Pi kao kontrolni centar i na ranijim letovima. Jeftino računalo prodaje se kao matična ploča s osnovnim ulazima za spajanje drugih uređaja i služi kako bi se djeci približila informatika. No, iznimno je popularan jer ga se može namijeniti za brojne 'kućne projekte'. Tako ga mnogi koriste kao računalo za kućno kino, dok je ovaj projekt bio ipak nešto ozbiljniji. 

Medu su lansirali iz polja kod Berkeshirea te se uz pomoć balona popeo na nešto malo više od 39 kilometara, dok je Baumgartner skočio s 38,96 km, piše BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Medo je sjedio na platformi tijekom leta s koje ga je snimala jedna kamera, a druga kamera bila mu je ugrađena u oko. Oba računala bila su programirana tako da na raznim visinama mijenjaju veličinu fotografija koje snimaju, ali i hoće li snimati video ili slike. Računalo u medi je bilježilo lokaciju i visinu te sve podatke slalo nazad na Zemlju.

- Mehanizam je radio kako je trebalo te je medu lansirao točno iznad 39 kilometara visine - rekao je Akerman za BBC i dodao da sada samo sve trebaju prikupiti nazad.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle