Obavijesti

Tech

Komentari 0

Velolučka srednja škola je među 10 odabranih u projektu EU: 'Veseli nas entuzijazam učenika'

Velolučka srednja škola je među 10 odabranih u projektu EU: 'Veseli nas entuzijazam učenika'

Ovaj projekt omogućit će da naši mladi, bez obzira na to što dolaze iz manje sredine, imaju priliku govoriti o svojim problemima i aktivno se uključiti u procese donošenja odluka na europskoj razini”, rekla je ravnateljica

VIDEO

Srednja škola u Veloj Luci koja broji oko 120 učenika jedna je od najaktivnijih u Hrvatskoj kada je riječ o EU projektima zbog čega je izabrana s još devet hrvatskih srednjih škola za sudjelovanje u projektu Europske godine mladih.

Riječ je projektu pod nazivom “Budućnost Europe: Europska godina mladih” koji je pokrenuo europarlamentarac Predrag Fred Matić.

U njemu sudjeluje više od 4300 hrvatskih srednjoškolaca, traje do kraja godine, a cilj je da mladi u svojim sredinama prepoznaju i istaknu ključne probleme te iznesu svoje prijedloge kako ih riješiti.

Uz školu u Veloj Luci, odabrane su i srednje škole iz Vukovara, Čakovca, Velike Gorice, Splita, Slavonskog Broda, Konjščine, Pule, Petrinje i s Krka.

Jedan od ključnih kriterija odabira bila je dosadašnja aktivnost škole u EU projektima, u čemu srednja škola iz Vele Luke, sa svojih oko 120 učenika i 28 nastavnika, prednjači.

Sudjelovanje u ovom projektu za malu je otočnu školu kao što je velolučka posebno značajno.

“Ovaj projekt omogućit će da naši mladi, bez obzira na to što dolaze iz manje sredine, imaju priliku govoriti o svojim problemima i aktivno se uključiti u procese donošenja odluka na europskoj razini”, rekla je za Hinu ravnateljica Srednje škole Vela Luka Ofelija Dragojević.

Velolučka škola, koja postoji od 1952. i obuhvaća gimnaziju i ekonomsku školu te trogodišnje škole za zanimanja kuhara i brodskog mehaničara, već nekoliko godina aktivno sudjeluje u EPAS programu.

Nadalje, prema formalnim kriterijima Europskog parlamenta škola je 2021. ponovno odabrana, već četvrtu godinu, za Školu ambasadora Europskog parlamenta, ističe ravnateljica.

“Prije nešto više od mjesec dana kontaktirao nas je ured eurozastupnika Matića i ponudio nam sudjelovanje u ovom projektu. Naravno, rado smo pristali”, dodaje.

Mladi će u sklopu projekta Europska godina mladih raditi na temama iz područja obrazovanja, nezaposlenosti i položaja na tržištu, kulture, sporta, politike, ekologije, a bavit će se i problemima ranjivih skupina mladih.

Svaka škola ima svoju temu, a velolučki će se srednjoškolci konkretno baviti kulturnim i sportskim aktivnostima za mlade. Sami će identificirati ključne probleme i o njima najprije raspravljati s pojedincima, organizacijama i institucijama u svojoj lokalnoj zajednici, a potom i s onima na europskoj razini.

Tako će dobiti priliku iznijeti specifične probleme s kojima se suočavaju mladi na otoku.

“To su prije svega nedostatak kulturnih sadržaja, prometna izoliranost, manji broj sadržaja kojima bi mladi upotpunili slobodno vrijeme”, ističe ravnateljica velolučke srednje škole.

Velolučka škola već je najavila da u sklopu ovog projekta planira surađivati s mladima s čitavog otoka, ne samo iz Vele Luke.

“S obzirom na to da naša tema iziskuje komunikaciju s različitim udrugama, pozivamo sve zainteresirane udruge mladih (sportske, kulturne) na otoku na suradnju kako bismo detektirali i pokušali riješiti probleme”, poručili su iz škole u Veloj Luci.

Zagreb: Čak 7 srednjih škola ovo će ljeto provoditi prijemni ispit
Zagreb: Čak 7 srednjih škola ovo će ljeto provoditi prijemni ispit

Europska godina mladih je inicijativa koju je Europska komisija pokrenula prošle godine, kako bi mladima dala veći prostor da iznesu svoje probleme i ideje za poboljšanje uvjeta u kojma se obrazuju i provode slobodno vrijeme.

Jedan od razloga pokretanja ove inicijative je i negativan utjecaj pandemije na mlade, posebno na njihovo mentalno zdravlje.

Također, cilj je i da se mladi bolje upoznaju s europskim politikama i sudjeluju u kreiranju istih te da se politike za mlade općenito poboljšaju i više uključe u druge politike.

Europski parlament je podržao prijedlog Komisije i krajem prošle godine proglasio 2022. Europskom godinom mladih.

Svaka država članica projekte u sklopu ove inicijative provodi na nacionalnoj razini. To uključuje istraživanja, konferencije, debate, informativne i promotivne kampanje, a sve nadgleda Europski parlament.

U petak je u Zagrebu održan drugi sastanak s profesorima i učenicima 10 uključenih škola. Mladi su predstavili svoje radne grupe i promišljanja o temama kojima se bave te stekli osnovni uvid u način funkcioniranja institucija EU-a.

“Veseli me vidjeti entuzijazam učenika i učenica i činjenica da su od početka toliko aktivni govori da će projekt biti uspješan. Cijelu priču vode oni. Ja sam tu samo da im otvorim prostor, a vjerujem da će ga oni dobro iskoristiti”, rekao je Predrag Fred Matić za Hinu.

Učenici će se sada posvetiti svojim individualnim radovima koje će predstaviti na završnoj konferenciji u rujnu.

Po završetku projekta bit će tiskana i brošura s prijedlozima učenika koju će Matić podijeliti zastupnicima u Europskom parlamentu i drugim osobama koje mogu pomoći mladima u rješavanju detektiranih problema.

“Želimo iskoristiti Europsku godinu mladih da mladi iz Hrvatske ukažu na svoje probleme i predstave ideje kako ih riješiti”, poručili su iz ureda zastupnika Matića i pozvali druge škole, mlade i sve ostale da se svojim projektima uključe u ovu inicijativu.

Više informacija o Europskoj godini mladih na poveznici https://europa.eu/youth/year-of-youth_hr.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo
SVE JE SAMA ODRADILA

Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo

Učenica sedmog razreda u zagrebačkoj OŠ Stenjevec Lucija Blažek (14) ispitala je 549 učenika, nastavnika i programera. Zanimalo ju je što znaju o STEM-u

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu
Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI