Obavijesti

Tech

Komentari 5

Zagreb: Čak 7 srednjih škola ovo će ljeto provoditi prijemni ispit

Zagreb: Čak 7 srednjih škola ovo će ljeto provoditi prijemni ispit
1

Prema novom pravilniku, prijemni će nositi 10 bodova, trebat će riješiti barem 60 posto za prolazak, a prvenstvo na listi imat će učenici koji su bili bolji na ispitu. U školama kažu: Nismo imali izbora, prevelika je navala

VIDEO

Do ove godine prijemni su ispit koristile samo četiri najpoželjnije zagrebačke srednje škole - XV. gimnazija, I. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga. No ovog srpnja, zbog velikog interesa učenika, prijemni uvodi još nekoliko škola u Zagrebu. To su Gimnazija Lucijana Vranjanina - prirodoslovno-matematička gimnazija, X. gimnazija “Ivan Supek” - prirodoslovno-matematička gimnazija i V. gimnazija Zagreb - prirodoslovno-matematička gimnazija, potvrdilo nam je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prof. Željka Frković, ravnateljica X. gimnazije, kaže kako nisu imali drugog izbora jer nemaju ni fizički ni kadrovski mjesta za novi razred.

- Naša gimnazija ima 11 razreda i u svakom razredu 26 učenika, odnosno 286 učenika na cijeloj školi. Kad nam djeca dolaze iz osnovne škole, ne govorim o prijemnima već o ocjenama iz osnovne škole, ako djeca imaju isti broj bodova, mi ih sve moramo upisati. Mi imamo onda opciju tražiti od ministarstva da nam poveća kvotu po razredu ili otvoriti dodatni razred. Naravno, ako nam ministarstvo odobri - objasnila je Frković, koja ipak ističe kako bi izbjegli prijamni da su mogli.

storyeditor/2022-03-28/PXL_100318_1101.jpg

Maksimalnih 80

Ona smatra da su prijemni dodatni stres djeci. Pogotovo u današnje vrijeme, kada djeca imaju više problema nego prije.

Ravnatelje svih ovih škola muči isto pitanje - kako napraviti listu s učenicima koji imaju isti broj bodova. Naime, učenik koji upisuje srednju školu može dobiti maksimalno 80 bodova na ocjene (opći uspjeh iz svakog od viših razreda te zaključena ocjena iz šest predmeta u 7. i 8. razredu). Ako je učenik imao jednu ili dvije četvorke od 5. do 8. razreda, ukupno je skupio malo manje od 76 bodova. S maksimalno riješenim prijemnim ispitom i dalje nije mogao sakupiti dovoljno bodova kao superodlikaš koji riješi tek petinu prijamnog. Prema novom pravilniku, koji je još u pripremi, prijemni će nositi 10 bodova, što će omogućiti učenicima s lošijim prosjekom da pokažu znanje. Propisano je i da će, budu li učenici izjednačeni u bodovima, prednost imati onaj koji je bolje riješio prijemni.

Škole koje su htjele uvesti prijemni ispit dosad su zahtjeve podnosile do kraja prvog polugodišta. Ove godine rok je 31. ožujka tekuće godine. Prema prijedlogu izmjena Pravilnika o upisu u srednje škole, škole će moći provoditi provjere posebnih znanja iz hrvatskog jezika, matematike, prvog stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja.

Podsjetimo, lani se u šest najtraženijih zagrebačkih gimnazija nije moglo upisati bez prosjeka 5,0. Gimnazija Tituša Brezovačkog ima samo četiri razreda, a prijemne provodi već nekoliko godina.

- Na Titušu nam je puno pomogao prijemni zbog velikog interesa odlikaša. Nije problem rasporediti klince kad nisu odlikaši nego kad imate previše učenika sa super rezultatima - rekao nam je ravnatelj prof. Damir Jelenski, čija je škola već objavila i pripremne zadatke za ispit.

 

Prijemni će se provoditi u ovim školama:
Gimnazija Lucijana Vranjanina
X. gimnazija "Ivan Supek"
XV. gimnazija Zagreb
I. gimnazija Zagreb
V. gimnazija Zagreb
Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb
Prirodoslovna škola Vladimir Prelog Zagreb
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'