Obavijesti

Tech

Komentari 1

VIDEO Četiri astronauta iz četiri zemlje krenula su prema ISS-u

VIDEO Četiri astronauta iz četiri zemlje krenula su prema ISS-u

Svemirska letjelica Dragon autonomno će pristati na ISS u nedjelju ujutro, a ovo je sedma misija koju SpaceX obavlja za NASA-u

VIDEO

Međunarodna četveročlana posada koja predstavlja četiri zemlje nalazi se u orbiti nakon uspješnog lansiranja na Međunarodnu svemirsku postaju. Posadu su lansirali u subotu rano ujutro iz svemirskog centra Kennedy na Floridi na raketi SpaceX-a.

Raketa Falcon 9 lansirala je svemirsku letjelicu Dragon u orbitu, a prema ISS-u lete astronaut NASA-e Jasmin Moghbeli, astronaut Europske svemirske agencije (ESA) Andreas Mogensen, astronaut Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) Satoshi Furukawa i kozmonaut Roscosmosa Konstantin Borisov.

- Crew-7 je sjajan primjer snage američke domišljatosti i onoga što možemo postići kada radimo zajedno - rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Na postaji će posada provesti više od 200 znanstvenih eksperimenata i tehnoloških demonstracija kako bi se pripremili za misije na Mjesec, Mars i dalje, a sve to u korist čovječanstva na Zemlji. Partnerstvom sa zemljama diljem svijeta NASA angažira najbolje znanstvene umove kako bi omogućila naše hrabre misije i jasno je da možemo učiniti više, i možemo naučiti više, kada radimo zajedno - rekao je Nelson.

Tijekom Dragonova leta, SpaceX će pratiti niz automatskih manevara svemirske letjelice iz svog središta za kontrolu misije u Hawthorneu u Kaliforniji, a timovi NASA-e pratit će operacije svemirske postaje tijekom cijelog leta iz Centra za kontrolu misije u svemirskom centru agencije Johnson u Houstonu.

Nazvana Endurance, svemirska letjelica Dragon autonomno će pristati na svemirski otvor modula Harmony postaje tijekom jutra u nedjelju, 27. kolovoza. 

Eksperimenti koje će ova posada obaviti uključuju prikupljanje uzoraka mikroba s vanjske strane svemirske postaje, prvo istraživanje ljudske reakcije na različita trajanja svemirskih letova i istraživanje fizioloških aspekata spavanja astronauta. Ovo su samo neki od znanstvenih eksperimenata i tehnoloških demonstracija koje će se odvijati tijekom njihove misije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom