Tech

Komentari 68

VIDEO 'Pa što je ovo na nebu?!' Nije NLO ni kineska raketa, radi se o satelitima Elona Muska

VIDEO 'Pa što je ovo na nebu?!' Nije NLO ni kineska raketa, radi se o satelitima Elona Muska

Misija, nazvana Starlink 17, najnovija je u SpaceX-ovom planu za stvaranje zviježđa od do 40 tisuća satelita kako bi se brzi internet preusmjerio na Zemlju, a večeras su se vidjeli i u Hrvatskoj

U četvrtak navečer je neobična pojava na nebu iznenadila brojne građane. Brojni čitatelji su nam se javljali s fotografijama i snimkama na kojima se vidi dugačak niz svjetala koje putuju po nebu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Starlink vidjeli i u Hrvatskoj 

- Prvi put u životu sam vidio tako nešto, zvijezde su odjednom počele padati u istu stranu. Prizor je trajao nekih 15-ak sekundi i onda je samo nestalo. Mislio sam da su možda avioni u pitanju, ali sumnjam da bi se tako kretali po nebu i odjednom nestali - rekao nam je čitatelj iz Kaštel Sućurca. 

- Snimio sam to na nebu iznad Biograda, supruga i ja smo bili vani. Izgledalo je poput zvijezda, njih jedno 100-200 komada kretali su se od mora prema istoku. Nisu mogli biti ni avioni ni ništa slično jer su se sve te točkice kretale u jednom oravcu, poput svjetlećih metaka. Trajalo je sigurno pola minute. Baš nam je čudno bilo, nikad nismo vidjeli ništa slično - ispričao nam je čitatelj iz Biograda. 

- To smo snimili iznad Zadra, trajalo je najviše pola minute. Meni je to bilo stravično za vidjeti jer je izgledalo poput NLO-a. Samo je išlo po nebu, kao da ju nešto poteže. Odjednom se pojavilo i tako je nestalo. Baš je bizarno - ispričala nam je čitateljica iz Zadra. 

Srećom, ne, ne radi se o invaziji malih zelenih niti ikakvih drugih NLO-a, ne radi se ni o kineskoj raketi za koju se ne zna gdje će točno pasti. Radi se o još jednom projektu Elona Muska. 

Starlink - zviježđe satelita za brzi internet 

Misija, nazvana Starlink 17, najnovija je u SpaceX-ovom planu za stvaranje zviježđa od do 40 tisuća satelita kako bi se brzi internet preusmjerio na Zemlju.

Ovog tjedna je kompanija službeno dobila više od 500.000 narudžbi, potvrdio je SpaceX-ov inženjer Siva Bharadvaj tijekom prijenosa lansiranja nove skupine satelita u svemir.

Riječ je bila o 26. po redu lansiranju Starlinka, kojim je u orbitu lansirano dodatnih 60 satelita. Ukupno, do sada je lansirano više od 1500 Starlink satelita, čime su službeno postali najveća konstelacija satelita na svijetu.