Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
19 komentara

Vipnet ulaže 141 mil. kuna u 4G, brzine rastu na 225 Mbit/s

Iz Vipneta kažu kako će im akvizicija dodatnog frekvencijskog spektra omogućiti dugoročan optimalan razvoj 4G+/LTE mreže, ali i 5G tehnologije u budućnosti

Mario Poje/Vipnet
Foto: Mario Poje/Vipnet
19 komentara

Vipnet će do kraja godine u državni proračun uplatiti 141 milijun kuna za dva bloka frekvencija, kojima će znatno proširiti potencijal 4G+ tehnologije. Kako navode, radi se o dva bloka frekvencija u pojasu 1800 MHz, odnosno ukupno 15,6 MHz dodatnog spektra.

Zbog stalnog povećanja broja pametnih telefona, ali i njihovih mogućnosti te količine prenesenih podataka, potrebe u mobilnim mrežama u sljedećim godinama višestruko će se povećavati,  a s dodatnim spektrom osigurali su jedan od preduvjeta za daljnji razvoj 4G+ s ciljem osiguranja najboljeg korisničkog iskustva.

Brzina prijenosa podataka u 4G+/LTE u najvećim gradovima povećana je do 225 Mbit/s, a kako se navodi, Vipnet je jedini operater koji maksimalne brzine prijenosa podataka nudi u svim Bez granica+ tarifama. Za potpuno ostvarenje vrhunskog korisničkog iskustva korisnicima su na raspolaganju i povoljniji uređaji u sklopu Vip božićne ponude. 

Vipnetova super brza 4G +/ LTE mreža s novom brzinom do 225 Mbit/s dostupna je u Zagrebu, Samoboru, Sesvetama, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Zadru, Karlovcu, Dubrovniku i Puli. Osim gotovo neograničenih mogućnosti korištenja podatkovnog prometa, trenutnog dijeljenja fotografija i video sadržaja u HD rezoluciji, gledanja videa na Internet servisima poput YouTubea, 4G +/ LTE mreža korisnicima omogućava i uživanje u zahtjevnijim interaktivnim uslugama poput Vip TV za van.

Trenutna brzina do 225 Mbit/s u mobilnom segmentu više je no dvostruko veća od brzina interneta predviđenih Digitalnom agendom 2020 koja podrazumijeva da 100 posto stanovništva Republike do 2020. godine ima dostupne brzine interneta od najmanje 30 Mbit/s, a 50 posto kućanstava brzine interneta od najmanje 100 Mbit/s. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message