Obavijesti

Tech

Komentari 80

Vozači, uz ove trikove možete uštedjeti i do 20 posto goriva

Vozači, uz ove trikove možete uštedjeti i do 20 posto goriva
1

Cijene goriva ovih su dana ponovo probile psihološku granicu od 10 kuna, a predviđa se da će i dalje rasti. Povodom toga donosimo neke jednostavne trikove kojima možete uštedjeti i do 20 posto goriva.

VIDEO

Cijene goriva ovih su dana skočile na više od deset kuna, a s obzirom na to što je to tek početak, neminovne su glavobolje domaćih vozača. Mnogi će se zbog toga voziti manje i posezati za alternativnim metodama prijevoza kako bi smanjili troškove vezane uz automobil. Kako biste to izbjegli poslužite se jednostavnim trikovima kojima ćete i na samom automobilu uštedjeti značajnu svotu novca. Isključite klimatizacijski uređaj i vodite računa o ispravnome tlaku u gumama, jer godišnje se tako može uštedjeti i više od 2000 kuna. 

Klimatizacijski uređaj je danas nezaobilazni dio opreme u svakome modernom automobilu, no realno gledano, on nam je rijetko kada zaista nužan. 'Paklene vrućine' svake godine traju samo nekoliko tjedana, sve ostalo je moguće preživjeti i bez klimatizacijskog uređaja koji, ovisno o automobilu, može trošiti i više od dvije litre goriva na 100 kilometara.

Povećana potrošnja zbog tog uređaja posebno je izražena u gradu i u automobila sa zastarjelim tipovima ručnih klimatizacijskih uređaja. Dodatno znojenje u njima itekako se isplati. No i spušteni prozori također 'troše' gorivo. Oko 0,2 l/100 km pri 80 km/h. 

Veliki potrošač goriva su i gume, prije svega zbog nedovoljna tlaka u njima. Istraživanje koje je proveo Bridgestone pokazuje da se svake godine u zemljama EU-a zbog preniskoga tlaka u gumama potroši nevjerojatnih 38 milijarda kuna goriva. Još pesimističnija studija jednoga škotskog vulkanizerskog lanca govori o devet milijarda izgubljenih kuna godišnje samo u Velikoj Britaniji. Ovisno o tlaku, vrsti guma i automobila, nedovoljno napuhane gume mogu koštati od pet i 15 posto više goriva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pametnim korištenjem klimatizacijskog uređaja, ili potpunim odustajanjem od njegova korištenja te redovitom provjerom tlaka u gumama vozač prosječnog automobila uštedjeti će oko 1,5 litara goriva na 100 kilometara. Na godišnji prosjek oko 15 tisuća kilometara to je 225 litara eurodizela, ili 2209 kuna, odnosno 2306 kuna za eurosuper 95. Ušteda je to 'koja se osjeti'.  Također, osim ekonomičnog korištenja klima-uređaja i pravilnog 'pumpanja' guma, male količine goriva mogu uštediti i redovite promjene potrošnjih dijelova poput ulja, filtara i svjećica, a i do pet posto manje goriva auto će trošiti ako s krova skinete bilo kakve nosače.

Usto, u vožnji je pametno razmišljati unaprijed prilikom dolaska na križanje ili u zavoje te minimalno koristiti kočnicu ili gas, odnosno treba se potruditi zadržati što veću brzinu kretanja pri ulasku u zavoj (naravno u situacijama i zavojima koji to dozvoljavaju), kako bi se pri izlasku iz njega potrošilo što manje goriva na ubrzanje. Za kraj, na otvorenoj ili autocesti preporučuje se korištenje tempomata, koji će održavati konstantnu brzinu i potrošnju goriva. Ipak, radi bolje potrošnje, ne preporuča se njegovo korištenje na uzbrdicama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu