Obavijesti

Tech

Komentari 31

Vrhunski dizajn: Kia Stinger je jako skupa, ali obara s nogu...

Vrhunski dizajn: Kia Stinger je jako skupa, ali obara s nogu...
2

Stinger je jedan od najboljih automobila svoje klase na svijetu. Kia ga nije izradila s nadom u dobru zaradu nego da jednostavno pokažu što sve mogu

VIDEO

Kia, marka koja je svojevrsni sinonim za pouzdane i povoljne automobile nižih klasa, okušala se u novom izazovu, proizvesti auto koji će fascinirati.

Stinger je u potpunosti uspio u tom zadatku. Izgleda očaravajuće, no još je bolja tehnologija koja se krije iza dobro pogođenog dizajna punog brige za detalje. Kia nije štedjela prilikom razvoja Stingera.

Vozili smo Kiju koja je bolja od Mercedesa, BMW-a i Audija!
Vozili smo Kiju koja je bolja od Mercedesa, BMW-a i Audija!

Za automobil je razvijen potpuno nov pogonski koncept baziran na stražnjem pogonu čime su Korejci jasno pokazali da im je zabava u vožnji u prvom planu, ali i da su im glavni konkurenti njemački premium proizvođači. Testirani automobil, doduše, nema stražnji nego pogon na sve kotače, no to vozne karakteristike čini još uvjerljivijima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stinger je pravi užitak u vožnji. Sve je idealno pogođeno, od vrhunske pozicije sjedenja preko preciznog upravljača, brzog automatskog mjenjača, ovjesa koji dopušta neslućeno do pogona koji besprijekorno prenosi snagu na podlogu. Stinger nudi i izbor između nekoliko načina vožnje. Tu su ekološki, komforni ali i sport te sport plus. U ovom posljednjem pomoć elektronike se svodi na minimum, a većina snage se prenosi na stražnje kotače, pa automobil postaje pravi stroj za zabavu. 


Dizelski motor nije idealan izbor za karakter ovog auta, najbolje mu pristaje benzinac od 365 KS, no svakako je štedljivija alternativa. Na testu smo trošili 7,8 l/100 kilometara. Stinger mnogi uspoređuju s VW Arteonom, no mnogo realnija konkurencija mu je BMW Serije 4 Gran Coupe. I po svemu što može, ali i po cijeni.

Razveseli na prvi pogled: Vozili smo Kijin novi crossover Stonic
Razveseli na prvi pogled:  Vozili smo Kijin novi crossover Stonic

Stinger je najbolji korejski auto koji smo ikad vozili, bolji i od nekih premium konkurenata, no jasno je da s cijenom na razini BMW-a neće postići vrhunske prodajne rezultate. Što je šteta, jer zaista ga je lijepo vidjeti na cesti.

Slobodne ruke za dizajnere

Prilikom razvoja Stingera Kia je svojim stručnjacima dala potpuno slobodne ruke, što je zaista rijetkost u autoindustriji. Rezultat je vrhunski, no i prilično skup automobil. Toga su svjesni i u samoj Kiji, pa su već prilikom prezentacije izjavili kako su svjesni da na ovom automobilu ne mogu zaraditi. Napravili su ga radi imidža marke i kako bi pokazali što sve mogu. Rijedak primjer u svijetu modernog automobilskog biznisa.

Luksuz na kvadrat 

Poklopci vrhunskih Harman/Kardon zvučnika izrađeni su od poliranog metala, što je još jedan detalj koji podsjeća na vrhunske premium automobile. Materijali su općenito prvoklasni, od zaista kvalitetne kože, do plastike kojoj se nema što prigovoriti. Koliko se pažnje polagalo na detalje govori i ključ izrađen od kombinacije nehrđajućeg čelika i kože. Jedan od najljepših automobilskih ključeva koje smo ikad vidjeli.

kia

Vrhunski luksuz 

Kia Stinger nije samo zabavna u vožnji već je i izrazito luksuzan auto. To se najbolje vidi na testiranome modelu u koji je ugrađena skoro sva oprema na raspolaganju. Sjedala su tako grijana, ali i hlađena, grijan je i upravljač koji se namješta električno, zvuk audiosustava je kao u koncertnoj dvorani. Nadalje, tu je i head up display i sustav s četiri kamere i 360° pogledom. I unatoč mnogo opreme i funkcija, auto je vrlo ergonomičan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...