Obavijesti

Tech

Komentari 13

Xiaomi 13 Pro s impresivnim punjačem i moćnom kamerom jak je izazov Samsungu i Appleu

Xiaomi 13 Pro s impresivnim punjačem i moćnom kamerom jak je izazov Samsungu i Appleu
10

Xiaomi 13 Pro glavna je zvijezda kineskog diva s moćnom kamerom, a uz njega stiže i Xiaomi 13 te Lite model koji bi u omjeru cijene i mogućnosti mogao biti pravi adut

VIDEO

Xiaomi je u nedjelju na Mobile World Congressu u Barceloni predstavio i globalnu verziju Xiaomi 13 serije telefona kojima žele konkurirati najboljim uređajima iz Samsunga i Applea.

Glavna zvijezda u tome svakako će im biti Xiaomi 13 Pro, koji dolazi s integriranom Leica Vario-Summicron (1:19-2.2/14-75 ASPH) kamerom koja pokriva žarišne duljine od 14 mm do 75 mm, a sastoji se od 23 mm glavne kamere s ultra velikim 1-inčnim IMX989 senzorom, 75 mm plutajuće telefoto kamere s 3,2x optičkim uvećanjem te 14 mm širokokutne kamere. Sve tri kamere imaju rezoluciju od 50 megapiksela. Inače, radi se o istom senzoru koji je i u novom Vivo X90 Pro, koji upravo imamo na testu, odnosno najvećem senzoru u pametnim telefonima. Sprijeda je 32-megapikselna kamera koja ima i posebni noćni mod. 

Vrijedi istaknuti i kako sve kamere dolaze s Leica lećama, a suradnja je to koju su ranije dijelili Huawei i Leica pa će biti zanimljivo vidjeti kakve fotografije proizvodi Xiaomijeva glavna zvijezda. 

Od ostalog hardvera, tu se nalazi Snapdragon 8 Gen2, a telefon ima 6,73-inčni ekran sa 120 Hz osvježenjem slike i podršku za Dolby Vision i HDR 10+. Xiaomi 13 ima ekran od 6,36 inča.

2023 Mobile World Congress in Barcelona

Xiaomi 13 pro ima podršku i za Wi-Fi 7 putem Qualcomm FastConnectTM 7800 Mobile Connectivity sistema. Također, High Band Simultaneous (HBS) Multi-Link tehnologija, na Xiaomiju 13 Pro omogućuje višestruke i simultane veze od 5 GHz i 6 GHz te je sposobna ostvariti ultra visoke brzine do 5,8 Gbps uz smanjenu latenciju. (*2).

Xiaomi 13 ima Dual Band Simultaneous (DBS) Multi-Link tehnologiju te ostvaruje mrežne brzine do 3,6 Gbps (*2).

Oba mobitela opremljena su Surge sustavom za upravljanje baterijom, a koji koristeći Xiaomijev čip, jamči dulji vijek trajanja baterije i njezinu optimiziranu potrošnju. Kapacitet baterije Xiaomi 13 mobitela iznosi 4500 mAh tako da će bez problema izdržati korištenje tijekom cijelog dana. Za njegovu bateriju dostupno je brzo punjenje od 67 W i bežično turbo punjenje od 50 W. 

Xiaomi 13 Pro može se pohvaliti još većim kapacitetom baterije od 4820 mAh s HyperCharge tehnologijom od čak 120 W, a koja se do 100% puni za svega 19 minuta.

Xiaomi 13 Lite

Mnogima će iznimno zanimljiv biti i Xiaomi 13 Lite koji na papiru nudi interesantan kompromis hardvera i performansi. Namijenili su ga mladima fokusiranima na fotografiju. Sprijeda ima dvostruku kameru, pa tako glavnoj kameri od 32 megapiksela pomaže i kamera od 8 mpx koja pruža dubinske informacije za prirodniji bokeh na selfijima. Straga se pak nalazi 50 mpx kamera uz koju su širokokutna od 8 i 2 mpx dubinski senzor.

Pogoni ga Snapdragon 7 Gen1, a dolazi s 6,55-inčnim AMOLED ekranom i 120 Hz osvježenjem. Nudi se u varijantama sa 8 GB RAM-a i 128 ili 256 GB memorije. Opremili su ga baterijom od 4500 mAh s punjenjem od 67W. 

Sigurnost kroz više godina

Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro nudit će korisnicima tri generacije ažuriranja Android sustava i pet godina ažuriranja sigurnosnih zakrpa. Korisnici ova dva uređaja također imaju pravo na šest mjeseci besplatnog probnog razdoblja za Google One pohranu u oblaku do 2 TB i pristup YouTube Premiumu. Tu je i Androidova tehnologija digitalnog automobilskog ključa. Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro omogućit će korisnicima dijeljenje digitalnih automobilskih ključeva s voljenim osobama kako bi otključali, zaključali i pokrenuli svoje automobile.

Korisnici ovih dvaju mobitela dobit će jedan gratis popravak izvan jamstva bez troškova unutar prvih 12 mjeseci nakon kupnje, a Xiaomi je, dodatno, pokrenuo i međunarodnu jamstvenu uslugu na više od 40 tržišta diljem svijeta što znači da će korisnici Xiaomi 13 Pro pametnih telefona koji ispunjavaju jamstvene uvjete, moći svoj uređaj odnijeti na servis u svakom Xiaomijevom ovlaštenom servisu na svijetu.


Xiaomi 13 Pro dolazi u bijeloj i crnoj boji s dvije varijante pohrane. U varijanti od 12/256 GB stoji 1299 eura. 
Xiaomi 13 dolazi u bijeloj, crnoj i zelenoj boji s dvije varijante memorije. Verzija od 8/256 GB stoji 999 eura.
Xiaomi 13 Lite u plavoj, crnoj i ružičastoj boji u izdanju s 8/256 GB stoji 519 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način