Obavijesti

Tech

Komentari 4

Xiaomi u novi 12S Ultra telefon ugradio ogromnu Leica kameru

Xiaomi u novi 12S Ultra telefon ugradio ogromnu Leica kameru
8

Xiaomi 12S Ultra je prvi Android uređaj koji podržava video snimanje i reprodukciju Dolby Vision HDR, a opremljen je ogromnim 1" senzorom Sony IMX989

VIDEO

Xiaomi je u ponedjeljak u Kini službeno predstavio novu Xiaomi 12S seriju s oznakom „razvijena u suradnji s Leicom“, a radi se o prvoj seriji mobitela u suradnji sa slavnom fotografskom kompanijom. Telefoni sadrže različite fotografske sustave koje su zajednički razvili te leće Leica Summicron i podržavaju profile fotografije Leica.

Primarna kamera top modela Xiaomi 12S Ultra ima 8P asferičnu leću, a kako bi riješili uobičajene probleme fotografije kao što su odbljesak, ghosting i kromatska aberacija, u modul kamere modela Xiaomi 12S Ultra dodali su premaz leće protiv blještanja, tintni premaz ruba leće, ciklički olefin kopolimerni materijal i filtar infracrvenog svjetla s tehnologijom spin coatinga, navode iz Xiaomija. Zajedno, ove značajke nude znatno čišću sliku koja je konzistentna u svim dijelovima leće.

Osim naprednog optičkog dizajna, serija Xiaomi 12S s oznakom „razvijena u suradnji s Leicom” koristi i Leica fotografske profile,  reproducirajući Leicin ton i estetiku uz pomoć najsuvremenijih algoritama. Za krajnjeg korisnika to znači pristup dvama fotografskim stilovima: "Leica Authentic Look" i "Leica Vibrant Look", koji oba nude veću kreativnu slobodu fotografu.

Xiaomi 12S Ultra opremljen je 1" senzorom Sony IMX989 te implementira Quad-Bayerov niz piksela s pojedinačnim veličinama piksela koji dosežu 1,6 μm. Nakon združivanja piksela, veličina doseže 3,2 μm, čime se smanjuje šum, proširuje dinamički raspon, povećava količina uhvaćene svjetlosti te postiže ukupno bolja fotografija u uvjetima slabog osvjetljenja. Xiaomi navodi da su time postigli presedan kod kamera pametnih telefona, koji se u smislu hardverskih specifikacija približavaju tradicionalnim kamerama.

Xiaomi 12S Ultra je prvi Android uređaj koji podržava video snimanje i reprodukciju Dolby Vision HDR. Koristi HyperOIS za ultra-stabilne performanse, nudeći kontinuiranu kompenzaciju za kretanje tijekom snimanja videa. HyperOIS koristi razmak između dvije sličice za pomicanje OIS motora u svoj izvorni položaj, dajući svakoj sličici puni, učinkoviti raspon stabilizacije.

Xiaomi 12S i Xiaomi 12S Pro kao primarni senzor koriste Sony IMX707, što uključuje i velik senzor i piksele - 1/1,28“ i 2,44 μm nakon združivanja piksela. Uz podršku Xiaomi AI Image Solution i Xiaomi ProFocus, ovi senzori omogućuju brzo pokretanje, snimanje i kontinuirano snimanje. Podržavaju rafalni način snimanja od 30 sličica u sekundi.

Cijela serija podržava 10-bitni RAW format koji je kalibrirao Adobe Labs, s metapodacima o korekciji boja implementiranim u datoteke. Ukoliko koristite Adobe Lightroom za otvaranje fotografija snimljenih Xiaomi 12S serijom, softver Adobe Camera RAW automatski će optimizirati fotografije na temelju metapodataka, pružajući profesionalnim fotografima dobru polaznu točku za postprodukciju.

Xiaomi 12S Ultra s oznakom “razvijen u suradnji s Leicom” prvi je flagship model opremljen s dva čipa Xiaomi Surge - Xiaomi Surge P1 čipsetom za brzo punjenje i Xiaomi Surge G1 čipsetom za upravljanje baterijom, koji nude velika poboljšanja u upravljanju baterijom i cjelokupnom korisničkom iskustvu .

Xiaomi 12S Ultra podržava žično 67 W brzo punjenje, brzo 50 W bežično punjenje i obrnuto 10 W bežično punjenje. Dolazi s baterijom kapaciteta 4860 mAh i Xiaomi Surge P1 čipsetom za brzo punjenje, koji podržava izlaznu struju do 16 A s učinkovitošću konverzije od 96,8%. Xiaomi 12S Ultra podržava i adaptivno punjenje i time sprečava prekomjerno punjenje baterije, čime se broj ciklusa punjenja povećava za 25%.

Xiaomi 12S Pro dolazi s čipsetom za brzo punjenje Xiaomi Surge P1, žičnim 120 W punjenjem, bežičnim 50 W punjenjem i jednoćelijskom baterijom kapaciteta 4600 mAh, a Xiaomi 12S sa žičnim 67 W punjenjem, bežičnim 50 W punjenjem i baterijom kapaciteta 4500 mAh.

Xiaomi 12S seriju pokreće nova mobilna platforma Snapdragon® 8+ Gen 1, izgrađena na TSMC 4 nm procesu. U usporedbi s procesorom Snapdragon® 8 Gen 1, jezgra Snapdragon 8+ Gen 1 je 21% manja, pri čemu i CPU i GPU ostvaruju 10% bolje performanse i 30% bolju energetsku učinkovitost.  Ultru su opremili i novim sustavom odvođenja topline.

Xiaomi 12S Ultra i Xiaomi 12S Pro imaju ugrađen 6,73“ AMOLED zaslon s E5 luminescentnim materijalom koji pruža profesionalnu razinu detalja, svjetline i boja, uz vršnu svjetlinu od 1500 nita, 2K rezoluciju, P3 raspon boja i 1-120Hz AdaptiveSync Pro. Xiaomi 12S je nešto kompaktniji, sa zaslonom od 6,28“, a također podržava P3 prikaz raspona boja, HDR10+ i 120Hz AdaptiveSync.

Najavljeni su i Xiaomi 12 Pro Dimensity Edition, Xiaomi Book Pro 16, Xiaomi Book Pro 14, Xiaomi Smart Band 7 Pro i Xiaomi Home WiFi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić