Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

YouTube upozorio: EU pravila drastično mijenjaju internet

Iz YouTubea kažu kako bi ih nova pravila Europske Unije o autorskim pravima mogla prisiliti da ljudima zabrane ljudima objavljivanje vlastitih videozapisa.

Foto: Pexels
23 komentara

YouTube upozorava kako nova direktiva Europske unije ugrožava cijelu kreativnu zajednicu i da bi mogla "drastično promijeniti internet koji danas gledate". Komentari šefice YouTubea Susan Wojcicki tek su dio bijesnih reakcija na nova pravila, koje su pokretači kampanje protiv direktive nazvali ''meme ban'' odnosno "zabrana memova".

Jedan od najkontroverznijih dijelova nove direktive o autorskim pravima EU poznat kao članak 13, prisilit će velike platforme kao što je YouTube da skeniraju sav sadržaj koji se postavi na njihovu platformu kako bi osigurali da ništa na njihovom sajtu ne sadrži sadržaj zaštićen autorskim pravima. Sudionici kampanje tvrde da bi taj potez natjerao kompanije da zabrane upotrebu memova koji koriste slike ili videe (gifove) iz postojećih medija, što bi naštetilo korištenju i postojećem načinu funkcioniranja društvenih mreža, prenosi Independent.

Vođe kampanje protiv takve zaštite autorskih prava i YouTubea ujedinile su se uz tvrdnju da bi takva regulativa potkopala način na koji internet funkcionira. 

YouTube bi zbog direktive mogao zabraniti privatnim korisnicima da objavljuju videozapise, čime bi se objavljivanje videa dalo u ruke malog broja velikih tvrtki. Gledateljima u EU moglo bi biti zabranjeno gledanje nekih videozapisa, a mali stvaratelji videa bi propali, poručuju iz YouTubea.

Wojcicki je napisala da članak 13 "prijeti da zatvori pristup milijunima ljudi, od tvoraca sadržaja do svakodnevnih korisnika". U pismu pisanoj zajednici stvaratelja video sadržaja kaže kako direktiva prijeti da će blokirati korisnike u EU da gledaju sadržaj koji postoji na kanalima autora iz cijelog svijeta. 

- Prijedlog mogao prisiliti platforme, kao što je YouTube, da dopusti samo sadržaj iz malog broja velikih tvrtki. Bilo bi previše rizično da platforme dopuste objavu sadržaja malih, originalnih autora, jer bi platforme sada bile izravno odgovorne za taj sadržaj- rekla je Wojcicki.

Članak 13. samo je dio pravila koja se uvode kako bi se zaštitila autorska prava. Zagovarači tvrde da će to pomoći u borbi protiv krađe i ponovne uporabe videozapisa i glazbe. Kontroverzan je i članak 11 te direktive, koji predlaže porez na link, što bi značilo da bi pretraživači poput Googlea morali platiti kako bi prikazale video isječak sa sajta. Zastupnici EU-a glasovali su novim pravilima, a njihova se izjava očekuje do kraja godine. Očekuje se da će direktiva stupiti na snagu ubrzo nakon toga.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message