Obavijesti

Tech

Komentari 14

Za provjeru diploma odobrit će zapošljavanje na godinu dana

Za provjeru diploma odobrit će zapošljavanje na godinu dana
4

Provjera diploma naplaćuje se od 250 do 1500 kuna, a provjeriti treba oko diplome 90.000 zaposlenih pa je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponudilo neke pogodnosti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je svim fakultetima koji imaju učiteljske i nastavničke studije zapošljavanje jedne osobe na godinu dana ili pokrivanje troškova prekovremenog rada ukoliko te ustanove ne naplaćuju provjeru diploma, doznaje tportal

Kako se navodi, dosad je Filozofski fakultet u Zagrebu prihvatio zapošljavanje dodatne osobe, a Prirodoslovno-matematički i Filozofski fakultet u Splitu prihvatili su plaćanje prekovremenog rada. 

Podsjetimo, zasad je zagrebački Filozofski fakultet otkrio tri svoje krivotvorene diplome. S njima su se te osobe zaposlile u srednjim i osnovnoj školi. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kaže da će sve troje dobiti izvanredni otkaz te da su sva tri slučaja proslijedili DORH-u. 

Ministrica nije otkrila imena osoba koje su krivotvorile diplome, niti škole u kojima su zaposleni.

- Ovdje je riječ o jednoj diplomi iz 2000. godine za njemački i francuski jezik. Temeljem te diplome jedna osoba radi u gimnaziji. Druga je diploma iz 2016. iz informacijskih znanosti, osoba radi u srednjoj školi. Treća je iz 2018. godine za hrvatski i njemački jezik. Osoba radi u osnovnoj školi. Hvala svim ravnateljima koji su pristupili provjeri diploma i poruka svima koji imaju krivotvorene diplome da ćemo sve varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. Prijave o lažnim diplomama i njihovim vlasnicima proslijedili smo DORH-u, svi oni koji su se zaposlili temeljem krivotvorenih diploma posao ne mogu zadržati - kazala je Divjak.

Dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić potvrdila da su lažni dokumenti otkriveni kod njih.

- Pri provjeri diploma zaposlenika škola pronašli smo dva krivotvorena slučaja. Obavijestili smo o tome uprave škola i nadležnim institucijama - kaže dekanica, koja je istaknula kako trebaju provjeriti još oko 10.000 dipoma tog fakulteta. Kako je kazala u emisiji "Novi dan" televizije N1, ona ne zna koliko ravnatelji imaju uvida u to kako diplome izgledaju, 'ali je jasno vidljivo da su lažne', objasnivši da se to može uočiti prema neodgovarajućem žigu, fontu koji sveučilište ne koristi, logu fakulteta i sveučilišta koji se nalazi na pogrešnom mjestu te krivotvorenom potpisu dekanice.