Obavijesti

Tech

Komentari 146

Rover sletio u krater nazvan po mjestu Jezero: 'Ovo je veliki trenutak za općinu i cijelu BiH'

Rover sletio u krater nazvan po mjestu Jezero: 'Ovo je veliki trenutak za općinu i cijelu BiH'
8

U slijetanju rovera Perseverance na Mars sudjelovala je i NASA-ina znanstvenica hrvatskih korijena, dok je u općini po kojoj je nazvan krater na Marsu organizirana velika proslava povodom slijetanja

VIDEO

Perseverance je poseban rover iz mnogo razloga. To je najveći rover koji smo poslali na Mars, ima najkompleksnije znanstvene instrumente, ima posebni sustav slijetanja, ali najviše je poseban po svojoj misiji. A to je istražiti je li na Marsu nekad bilo života.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Rover Perseverance 01:50

Rekla nam je to Sarah Milkovich, NASA-ina znanstvenica hrvatskih korijena, koja je i pomoćnica upravitelja znanstvenih operacija za cjelokupnu misiju "Mars2020" u sklopu koje je i lansiran rover. Perseverance je peti rover koji je NASA poslala na 'crveni planet', a do tamo je prešao 460 milijuna kilometara. Sa Zemlje je krenuo još 30. srpnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tijekom njegovog puta konstantno smo provjeravali alate i programe na samom roveru. Sve je izgledalo u redu. Također smo morali puno raditi na vježbama s našim operativnim timom oko plana zadataka za rovera i kako ćemo mu poslati te planove. Morali smo potom i analizirati sve podatke koji su nam se vratili s rovera. Spremniji smo nego što smo ikad bili - ispričala nam je Sarah što su radili svih ovih šest i pol mjeseci.

Uz to, morali su se potruditi da sve na roveru funkcionira savršeno jer slijetanje je prava, kako su je nazvali NASA-ini stručnjaci, kompleksna koreografija. No i sam dolazak rovera na Mars je samo početak puno veće misije.

Hrvatica u NASA-i: 'Mišo se mora čuti na Marsu! NASA je ideju već ranije prihvatila'
Hrvatica u NASA-i: 'Mišo se mora čuti na Marsu! NASA je ideju već ranije prihvatila'

- Misija prvenstveno za cilj ima da vidimo kakva je mogućnost života ma Marsu. Tražimo dokaze prapovijesnih životnih oblika poput bakterija. Ti dokazi, ako ih nađemo, mogli bi biti stari i 3,5 milijardi godina. Promatrat ćemo stijene i kamenje u krateru Jezero koji mogu skrivati tu tajnu. Rover će spremiti te uzorke i pohraniti ih negdje za neke buduće misije koje bi mogle te uzorke donijeti na Zemlju. Uz to sve, rover će nam poslužiti i da testiramo nekoliko tehnologija, njihov rad na Marsu kako bi nam pomoglo u budućim ljudskim istraživanjima Marsa - rekla nam je Sarah.

Međutim, neće to tek tako brzo sve početi. Samo da se raspakira, roveru će trebati barem dva mjeseca.

- Treba sve raspremiti i testirati kako radi. Mi na Zemlji možemo dosta dobro imitirati uvjete kakvi su na Marsu. Tako smo i testirali brojne alate rovera. Međutim, Mars nas uvijek iznenadi. Puno ćemo u tom periodu još učiti kako rover zaista radi i kako se ponaša na Marsu. Nakon toga kreće istraživanje kamenja. To će trajati jednu godinu na Marsu što je na Zemlji oko dvije godine - dodaje Sarah.

Đes ba? Rover Perseverance na Marsu nakon 7 mjeseci. Slijeće na bosanski krater 'Jezero'
Đes ba? Rover Perseverance na Marsu nakon 7 mjeseci. Slijeće na bosanski krater 'Jezero'

Rover će istraživati krater Jezero koji je nekad, kažu znanstvenici, i bilo jezero. Pretpostavljaju da su se u njega slijevale brojne prapovijesne rijeke na Marsu, a stijene u kombinaciji s vodom mogle su tada biti temelj za razvoj života. Sam krater inače je nazvan po općini Jezero u Bosni i Hercegovini. Upravo zato se slijetanje rovera tamo posebno prati.

Načelnica oćine jezero Snežana Ružičić

- Organizirali smo praćenje slijetanja putem video linka sa mladima i studentima u dvorani osnovne škole. To je za nas jedna čitava manifestacija. Organizirali smo i prijateljsku utakmicu naših mladih sportaša i odbojkaša u tu čast. Ekipe imaju simbolične nazive Zemlja i Mars. Ovo je značajan događaj. Ne samo za općinu Jezero, nego za oba entiteta BiH - rekla je Snežana Ružičić, načelnica Jezera.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver
OTKRILI NOVI TRIO

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver

Nakon lanjske Edge 40 serije, Motorola je na najsnažniji model ugradila moćniji hardver, ali i zanimljivu poleđinu od pravog drva te prilično sposobne kamere i bateriju s brzim punjenjem

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija
U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.