Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Zaboravite punjače, mobitele će vam uskoro puniti WattUp

Mobiteli i svi drugi uređaji trebali bi putem WattUp-a imati stalni izvor energije tako da punjenje njihovih baterija, onako kako to danas radimo, više neće biti potrebno...

Foto: Energous
14 komentara

Punjači za mobitele u posljednje su vrijeme sve češće uz nas, čak i kad nismo kod kuće. Moderni smartphonei troše puno energije, a o njima smo toliko ovisni da nam njihovo gašenje djeluje poput noćne more. Otac mobitela, Amerikanac Marty Cooper slaže se da njegov izum ima jednu ozbiljnu manu - morate mu puniti bateriju.

- Punjač vam uvijek mora biti pri ruci, a to zna biti naporno. Mislim da to postaje sve veći problem - rekao je Cooper za CNN.

Budućnost je, čini se, ipak nešto bolja jer mobiteli uskoro neće biti jedini uređaji koje ćemo nositi sa sobom. Svi ti pametni satovi, mobiteli, pametne naočale pa čak i odjeća koja će se povezivati s na internetom bit će stalno spojeni na struju, a to bi nam trebala omogućiti već dugo spominjana tehnologija bežičnog punjenja. 

Nekoliko kompanija zasad je ponudilo svoja rješenja za bežično punjenje an svakom mjestu i u svako vrijeme. U Wi-Chargeu smatraju da bi na stropove trebalo instalirati "kutije" koji bacaju laserske zrake i tako pune uređaje.

Kompanija U-Beam smatra da bi se mobiteli i drugi uređaju mogli puniti zvučnim valovima. No, Cooper smatra da će prevagnuti rješenje koje nudi Energous. Ta tvrtka želi razviti tehnologiju punjenja gadgeta putem radijskih frekvencija

Pretvarajući radio valove u struju za baterije, bežični uređaju mogli bi "izvlačiti" energiju iz zraka i tako se puniti bilo kad i bilo gdje. 

Energous je u tu svrhu već osmislio uređaj WattUp koji zasad funkcionira samo s vrlo malim uređajima, ali njegova tehnologija svakako obećava.

- Energous je korak bliže ostvarenju sna - omogućavanja bežičnog punjenja svojim potrošačima - smatra Cooper. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message