Obavijesti

Tech

Komentari 60

Zadarski Tesle: Učenici se ne voze na benzin nego na sunce

Zadarski Tesle: Učenici se ne voze na benzin nego na sunce
6

Oni su Peugeot 106 koji je vozio na benzin pretvorili u električni auto. Treći razredi automehaničara i elektromehaničara svoje su djelo u utorak provozali Zadrom

VIDEO

Nekad bi dirnuli pogrešnu žicu pa bi ih malo streslo, ali nikad više od 80 volti, rekao nam je u šali Ante Ivanac, mentor deset učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru.

Oni su Peugeot 106 koji je vozio na benzin pretvorili u električni auto. Automehatroničari i elektromehaničari iz trećih razreda te autolimari prvaši svoje su djelo u utorak provozali kraj Solarnog edukacijskog centra u Zadru.

- Ako je ikome mjesto na tržištu rada, to su oni! Ponosan sam na učenike, koji su sve do najsitnijih detalja napravili sami, naravno, uz nadzor mentora - kazao je ravnatelj škole Tihomir Tomčić.

Vozio do 50 km/h, ali može ići i 80

Električni Peugeot 106 vozio je do 50 kilometara na sat, no učenici tvrde da može ići i 80, samo ga još nisu toliko “nagazili”.

- Profesor Ante Ivanac došao je na ideju da od benzinca napravimo električni auto. Vrijeme koje smo utrošili na rad na automobilu računa nam se kao praksa. Ako nam donesete automobil i utrošite 50.000 kuna na dijelove, napravit ćemo ga i vama - kazao nam je trećaš Sandro Jeričević.

Električni auto napunili su strujom preko solarnih panela, pa ispada da se Peugeot vozi na - sunce. U Solarnom centru to nije novost.

- Bicikl su učenici napravili prije dvije godine. Kupili smo običan, napravili od njega elektrobicikl pa ugradili solare da se preko njih puni struja. Imamo i solarno vozilo za golf, koje izgleda kao džip i registrirano je za vožnju po cesti. Napravili su i hibridno vozilo marke Toyota. I kako im ne dati peticu - ponosan je ravnatelj Tomčić.

Mladi Siščani najesen će organizirati prvu utrku električnih automobila

Soela je solarni električni automobil koji su napravili učenici Tehničke škole Sisak uz pomoć partnera, Sisačko-moslavačke županije, Srednje strukovne škole Velika Gorica, Tehničke škole Kutina, Srednje škole “Vice Vlatković” iz Zadra te Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Predstavili su ga prošle jeseni, a za rujan ove godine najavljuju i prvu utrku solarnih auta u Sisku i okolici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine
POZITIVAN CJENOVNI UDAR

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine

Telemach je odlučio pojednostaviti ponudu te svojim korisnicima optičkog interneta snižavaju cijene u njihovim Giga paketima. Uz to, ukinuli su i najmanji paket od 300 Mbit/s te svi dosadašnji korisnici dobivaju 1 Gigu

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić