Tech

Komentari 3

Zadranka iz MIOC-a Stella Čolo osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Europska matematička olimpijada održana je od 6. do 12. travnja u mađarskom gradu Egeru, a na njoj su sudjelovale 222 natjecateljice iz 57 država

Četiri hrvatske učenice sudjelovale su na 11. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, na kojoj su u ekipnoj konkurenciji osvojile 15. mjesto, a Stella Čolo iz Zadra osvojila je srebrnu medalju, priopćilo je Hrvatsko matematičko društvo.

Europska matematička olimpijada održana je od 6. do 12. travnja u mađarskom gradu Egeru, a na njoj su sudjelovale 222 natjecateljice iz 57 država.

Hrvatsku su predstavljale učenica trećeg razreda zadarske Gimnazije F. Petrića Stella Čolo, učenica drugog razreda Gimnazije A. Vrančića iz Šibenika Petra Grubišić, učenica drugog razreda varaždinske Gimnazije Barbara Kelava i učenica prvog razreda Gimnazije A. Mohorovičića iz Rijeke Lana Milani.

Voditelji ekipe bili su studenti matematike na zagrebačkom PMF-u Ivan Novak i Katja Varjačić.

Stella Čolo osvojila je srebrnu medalju, a Petra Grubišić, Barbara Kelava i Lana Milani dobile su pohvalu.

Ekipno je po broju bodova Hrvatska bila 15. u službenoj konkurenciji 31 europske države, i 26. u konkurenciji svih 57 ekipa.

Najbolji rezultat ukupno ostvarila je ekipa SAD-a, a najbolja europska ekipa bila je Rumunjska.

Tijekom dvodnevnoga natjacanja učenice su svaki dan rješavale po tri vrlo zahtjevna nestandardna i originalna zadatka iz algebre, geometrije, kombinatorike i teorije brojeva.

"Uspjeh naših učenica je tim veći jer je natjecanju koje se za sve održava u jednoj, univerzalnoj, kategoriji niti jedna od naših predstavnica nije maturantica, dvije su učenice drugog, a jedna tek prvog razreda srednje škole", ističu iz Hrvatskoga matematičkog društva koje je organiziralo nastup hrvatske ekipe, dok je izbor i pripreme ekipe te troškove puta ekipe financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.