Obavijesti

Tech

Komentari 2

Zagrebačka humanitarka novac je ostavila gimnaziji, oni će sad dijeliti stipendije učenicima

Zagrebačka humanitarka novac je ostavila gimnaziji, oni će sad dijeliti stipendije učenicima
1

Gospođa Ivanka Canki, dugogodišnja voditeljica srednje škole "Vinko Bek", oporučno je ostavila novac I. gimnaziji u Zagrebu, kako bi se osigurale stipendije učenicima bez roditeljske skrbi koji kreću na fakultet

VIDEO

"Akica" je bio nadimak zagrebačke humanitarke Ivanke Canki, i njoj u čast I. gimnazija iz Zagreba nazvala je Zakladu za pružanje potpore školovanju učenika slabijeg imovinskog stanja, te učenika bez roditeljske skrbi u nastavku školovanja, odnosno na početku studija.

Kako s radošću javljaju iz I. gimnazije, svake godine dodijelit će dvije novčane potpore, jednu u iznosu od 12.000 kuna, te drugu u iznosu od 6000 kuna u mjesečnim ratama.

Upravo je gospođa Canki školi u Novom Zagrebu kraj koje je živjela gotovo cijeli život, oporučno ostavila novac kako bi se pomoglo učenicima pri prelasku iz srednje na fakultet, te kako zbog financijskih poteškoća ne bi odustali.

- Učenici će se prijavljivati za stipendiju, a ona će biti dodjeljivana prema unaprijed poznatim kriterijima: uspjeh u školi, uspjeh na državnoj maturi, primanja po članu obitelji, obiteljska situacija i izvannastavni uspjesi učenika - navodi ravnateljica Dunja Marušić Brezetić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inače, Ivanka Canki, rodom iz Mostara, odrasla u Čapljini, te potom nakon II. svjetskog rata stanovnica Zagreba, cijeli je život posvećivala mladima. I sama je nakon rata ostala bez roditelja, te je studij završila uz pomoć dobrih ljudi. 

U Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek", u kojem je radila od osnivanja, slijepim i slabovidnim učenicima predavala je predmete birotehničke struke, a 13 godina je bila i voditeljica srednje škole. 

Godinama je korigirala i časopis Forum, a među kolegama je bila zapamćena kao vrsna poznavateljica pravopisa s posebnim osjećajem za hrvatski jezik. 

Preminula je 2015. u 86. godini, ostavivši u zalog i I. gimnaziji da se pobrine za mlade kojima ta pomoć treba.

- Gospođu sam osobno poznavala i uvijek ju je interesiralo što se događa u školi te je sa zanimanjem pratila sve novosti. Njena želja je bila da se sredstva kojima raspolaže nakon njene smrti namijene upravo ovakvim stipendijama i da mi to kao I. gimnazija provedemo i dodjeljujemo svake godine našim učenicima koji su na završetku srednjoškolskog obrazovanja - kazala je Dunja Marušić Brezetić za portal srednja.hr.

Kako je pojasnila, prve stipendije dodijelit će u kolovozu 2021., nakon državne mature. O stipendijama će odlučivati Upravni odbor Zaklade u kojem su bivši i sadašnji djelatnici I. gimnazije te dvije osobe od povjerenja koje su bile bliske gospođi Ivanki Canki (što je i bila njena želja). 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto