Tech

Komentari 34

Zahvaljujući učeniku NASA je otkrila planet s čak dva Sunca

Zahvaljujući učeniku NASA je otkrila planet s čak dva Sunca

NASA-ina misija 'TESS' pokrenuta je u ljeto 2018. godine, a dosad je, zahvaljujući njoj, otkriveno nekoliko vrlo zanimljivih planeta. Najnoviji među njima podsjeća na legendarni planet iz Star Warsa...

Zasluge za najnovije otkriće u sklopu TESS-a pripadaju srednjoškolcu koji je analizirao podatke koje je prikupila NASA te tako naišao na planet koji kruži oko čak dva Sunca, baš kao u slučaju Tatooinea, planeta poznatog svim zaljubljenicima u Star Wars sagu. 

Radi se o planetu pod imenom TOI 1338 b koji je od Zemlje udaljen 1300 svjetlosnih godina, u Pictor konstelaciji. Jedini je to planet u tom sustavu koji kruži oko dva Sunca, a veličinom ga se može smjestiti između Neptuna i Saturna, piše CNN.  

Jedno se Sunce vrti oko drugog svakih 15 dana, s tim da je jedno 10% veće od našeg, a drugo je ipak značajnije manje i hladnije. 

Srednjoškolac koji stoji iza ovog otkrića je Wolf Cukier, učenik srednje škole Scarsdalea. 

Stručnjaci iz NASA-e objasnili su da je planete s dva Sunca teže primijetiti, posebno kada je u pitanju jedno veće, a drugo manje, kao u slučaju planeta TOI 1338 B. Zbog toga je pronalazak Wolfa Cukiera vrlo značajno.