Tech

Komentari 13

Zamjena za tenkove: Mala off-road vozila uskoro na ratištima

Zamjena za tenkove: Mala off-road vozila uskoro na ratištima

Američka vojska radi na novoj generaciji vojnih vozila. Zamjenit će velike i trome tenkove koji umanjuju učinkovitost vojnih snaga. Bit će brža, mobilnija, jeftinija...

Američka vojska je najavila kako planira zamijeniti tenkove manjim off-road vozilima koja će biti opremljena pametnim oružjem, javlja Daily Mail.

Naime, tenkovi koji se sada koriste umanjuju učinkovitost vojnih snaga u borbama jer su glomazni, tromi, lako vidljivi te složeni za upravljanje. Zato DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) budućnost ratovanja vidi u tzv. GXV-T vozilima (The Ground X-Vehicle Technology).

Buduća vozila bi trebala biti upola manja i lakša od dosadašnjih tenkova, brža i sposobna kretati se na gotovo svim terenima kao i manje uočljiva protivnicima. DARPA se nada i da će za upravljanje vozilima biti potrebno puno ljudi nego što ih treba za ratovanje tenkovima. 

- Inspirirani X programom vojnih aviona koji su povećali učinkovitost ratnog zrakoplovstva posljednjih 60 godina, planiramo se posvetiti istraživanju i razvoju vojnih vozila koja će biti mobilnija, efikasnija, sigurnija i pristupačnija - rekao je Kevin Massey iz DARPA-e.

DARPA će surađivati s drugim tvrtkama kako bi uključila njihovu tehnologiju u svoj projekt.