Obavijesti

Tech

Komentari 48

Zašto neke igre poput Flappy Birda stvaraju toliku ovisnost?

Zašto neke igre poput Flappy Birda stvaraju toliku ovisnost?
1

Nakon što je uklonjena igra, mnogi su počeli analizirati je li baš ta igra toliko stvarala ovisnost. A, iako igre nema pojavile su se brojne varijacije na internetu

VIDEO

Vijetnamski programer Dong Nguyen s online trgovina je uklonio zaraznu igru Flappy Bird jer kaže da igra izaziva ovisnost. Igra se po njemu trebala igrati dok su ljudi opušteni, a ovisnost koju je stvarala, postala je veliki problem. 

Brojni igrači često su u igrama osjetili uzbuđenje zbog pobjede i ljutnju nakon poraza, no iza svega postoji i određeni proces u mozgu. Psiholog Mihaly Csikszentmihalyi nazvao ga je zanos, a javlja se kada postoji savršena ravnoteža između stresa i nagrade. Ako je zadatak pretežak i u njemu ne uspijevamo, emocije naginju na stranu tjeskobe, ljutnje i frustracije. S druge strane, ako je zadatak lagan, naginjemo dosadi i gubitku interesa. No, kada su izazov i uspjeh u ravnoteži, rezultat može biti emotivno opojan. Ovaj se proces javlja kod brojnih kreativaca i izumitelja, ali i kod igrača kod kojih se može povećati i lučenje dopamina i adrenalina u mozgu, zbog čega igre djeluju kao da stvaraju ovisnost. No, dok te kemijske reakcije mogu potaknuti stvaranje nečeg novog, kod igara ne proizvode ništa, piše Daily Dot. 

Ovisnost o video igrama veliki je društveni problem u mnogim azijskim zemljama, uključujući i Vijetnam, odakle je autor Flappy Birda. Mnogi igrači, osobito tinejdžeri, tamo se često igraju u internetskim kafićima, gdje su bez nadzora, piše Forbes. Pitanje je vodi li to u ozbiljnije probleme s ovisnošću o igrama ili je naglasak na zla gaminga u Aziji samo odraz drugačije medijske kulture. U stigmatiziranju video igara pomogli su i mediji u Vijetnamu koji su slali poruku da igre mogu biti opasne, osobito nakon što je 2011. tinejdžer ovisan o igrama ubio djevojčicu (7). 

Oni koji su još željni Flappy Birda, kojeg više nema u mobilnoj verziji, moći će zaigrati neku od brojnih online verzija igre koje su se pojavile online. FlappyBird.com, FlappyBirds.com, FlappyBird.io samo su neke od brojnih stranica koje koriste ime poznate igre i omogućuju da frustrirajuću igru zaigrate besplatno online. Neke verzije koriste i HTML5 verziju igre i omogućuju igranje preko mobitela. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji