Obavijesti

Tech

Komentari 2

Zeleni Google: Do cilja vas sada vodi po ekološki najboljoj ruti, nova opcija dostupna i kod nas

Zeleni Google: Do  cilja vas sada vodi po ekološki najboljoj ruti, nova opcija dostupna i kod nas
2

Korisnici sada mogu odabrati opciju koja je optimizirana za nižu potrošnju goriva što pomaže u uštedi novaca za gorivo, ali i smanjuje emisiju ugljičnog dioksida

VIDEO

Pltivice, Dubrovnik ili Gardaland...sve su to odredišta do kojih nas Google danas može dovesti prilično brzo, no osim najbrže rute, korisnicima sada nudi i ekološki najprihvatljiviju rutu, kojom možete putovati malo dulje, ali i znatno uštedjeti na gorivu.

Ovo je nova opcija u Google Kartama, koja je dostupna u 40 zemalja Europe, među kojima je i Hrvatska. Korisnici tako mogu odabrati opciju koja je optimizirana za nižu potrošnju goriva što pomaže u uštedi novaca za gorivo, ali i smanjuje emisiju ugljičnog dioksida.

To je i ujedno stvarna  bojazan jer je prema izvješću Statista za 2022. cestovni prijevoz najveći izvor emisije ugljika u Europi.

Sada, uz prikazivanje najbrže rute, Google Karte će prikazati i onu koja je najštedljivija, ako slučajno nije i najbrža. Korisnici mogu vidjeti relativnu uštedu goriva i vremensku razliku između dvije rute i odabrati onu koja im najviše odgovara.

U postavkama vrlo lako možete izabrati i želite li da vam se stalno nudi ovakva ruta ili ostati na najbržoj. Iz Googlea navode da je ova opcija pomogla u uštedi više od procijenjenih pola milijuna metričkih tona emisija ugljika što je jednako uklanjanju 100.000 automobila s cesta. Taj broj mogao bi se udvostručiti na 1 milijun metričkih tona emisija ugljika, što je jednako uklanjanju 200.000 automobila s cesta kako će opcija ekološki najprihvatljivije rute biti dostupna u sve većem broju zemalja.

Najučinkovitija ruta na temelju vrste motora

Ruta s najučinkovitijom potrošnjom goriva ovisit će o vrsti motora vozila. Na primjer, dizelski motori su obično učinkovitiji pri većim brzinama od benzinskih ili plinskih, dok hibridna i električna vozila imaju bolje rezultate u vožnjama u gradu. Upravo stoga, u nadolazećim tjednima vozačima koji koriste ekološki najprihvatljivije rute u Europi, SAD-u i Kanadi aktivirat će se postavka odabira vrste motora – benzin, plin, dizel, hibridno ili električno vozilo (EV) - kako bi dobili najbolju rutu i najtočnije procjene goriva ili energetske učinkovitosti.

Ova je tehnologija postala moguća zahvaljujući uvidima u učinkovitost goriva i energije iz Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju Ministarstva energetike SAD-a (NREL) i podacima Europske agencije za okoliš. Spajanjem ovih informacija s trendovima vožnje Google Karata, Google je uspio razviti napredne modele strojnog učenja obučene na najpopularnijim tipovima motora u određenoj regiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno