Obavijesti

Tech

Komentari 17

Zeleno krovište dio je prirode koji je preseljen na krov zgrade

Zeleno krovište dio je prirode koji je preseljen na krov zgrade
3

Sve veće površine su oduzete prirodi u svrhu nekog građevinskog zahvata. Vratite prirodi bar dio zelenila i na krov posadite začinsko i aromatično bilje, travnjak, vrt, čak i stablo!

VIDEO

U prethodnom smo članku predstavili prednosti i opasnosti ravnog krova, dilemu mnogih investitora. Ako vaša odluka ipak prevagne u korist ravnog krova koji zadovoljava tehničke i statičke preduvjete, svakako uzmite u obzir sadnju aromatičnog ili ukrasnog bilja, između kojeg možete urediti prostor za relaksaciju.

U razvijenim je gospodarstvima svijeta zeleni krov prihvaćen kao kvalitetno rješenje u svrhu zaštite okoliša i samog objekta, uštede energije, estetskih doprinosa i povoljnih zdravstvenih utjecaja, pa je u nekim zemljama postao i dijelom građevinske legislative. U Njemačkoj je čak 40% krovova vegetativnih. Zbog sve većih površina oduzetih prirodi u svrhu nekog građevinskog zahvata, sve je veća i potreba za vraćanjem prirodi bar dijela zelenila tako oduzetog. Zeleni krov dio je prirode preseljen na krov zgrade. Riječ je o pravom prirodnom zelenilu, a ono može biti izvedeno od najmanje zahtjevnih različitih vrsta seduma, preko začinskog i aromatičnog bilja, livade i travnjaka, do najzahtjevnijeg bilja za vrt, uključujući i stabla.

Za savjet o pravilnom odabiru vegetacije na zelenom krovu, načinu održavanja, preporučenim sadržajima koje možete smjestiti na krov, te koliko zeleni krov zaista zahtjeva veću investiciju, obratili smo se gospodinu Željku Kožaru iz tvrtke Zeleni krovovi. 

Na koji način pravilno održavati zeleni krov?

Prema načinu održavanja razlikujemo dva osnovna tipa zelenog krova: jednostavniji za održavanje je ekstenzivni (osnovne izvedbe SEDUM i LIVADA), a uz intenzivni (travnjaci, projektirana hortikultura) vezano je  zahtjevnije održavanje.

Održavanje ekstenzivnog zelenog krova, ovisno o izvedbi,  podrazumijeva minimalno održavanje tj. dohranu i plijevljenje jednom godišnje za sedume (odnosno po potrebi ako dolazi do značajnijeg zakorjenjivanja neželjenih biljaka), a isto to uz eventualno košnju za izvedbu LIVADA. 

Kod zahtjevnijeg, intenzivnog zelenog krova, održavanje ovisi o vrsti i zahtjevnosti biljnog sloja i može uključivati navodnjavanje, redovitu košnju, orezivanje, dohranjivanje. Uglavnom onako kao što bi bilo potrebno i u običnom travnjaku ili vrtu.

Koje sadržaje možemo planirati na krovu?

Na krovu je moguće ostvarivanje najrazličitijih sadržaja, od običnog boravka do šetnje, rekreacije, okupljanja,  uz izvedbu jezerca ili dječjih igrališnih sprava.

Koje biljke preporučujete ovisno o tipu zelenog krova? 

Za ekstenzivne krovove to su sedumi, aromatično i začinsko bilje, mješavine livadnog bilja i trava,  a za intenzivne travnjak ili projektirano bilje najrazličitijih vrsta, čak i stabla, čije je visina ovisna o visini supstrata.

Koji su najčešći argumenti protiv zelenog krova i jesu li opravdani?

Osnovna je primjedba cijena, ali uz brojne koristi i uštede koje zeleni krov donosi, te primjedbe nisu opravdane. Naime, zeleni krov udvostručuje životni vijek hidroizolacijske membrane i štiti ju od mehaničkih oštećenja. Također, pod određenim uvjetima (odgovarajuća veličina krova i visina kadica) omogućava postavljane hidroizolacije bez pada čime se štedi na ugradnji betona za pad.

Uz to, česta je i primjedba da ravni krov kao takav nije dobro rješenje, no danas je uz primjenu modernih materijala i kvalitetnu izvedbu osigurana visoka sigurnost od procurivanja uz veoma dug životni vijek.

Koje su prednosti zelenog krova?

o   mehanička, toplinska i UV zaštita krovne površne
o   zadržavanje oborinskih voda, rasterećenje odvoda
o   poboljšanje učinka toplinske izolacije
o   uljepšavanje okoliša, mogućnost korištenja za odmor i rekreaciju
o   smanjenje prodora buke
o   pročišćavanje zraka od smoga i prašine
o   očuvanje vlažnosti okolnog zraka
o   očuvanje staništa za životinjske i biljne vrste

Je li zeleni krov zahtjevnija investicija u odnosu na kosi krov? 

To se pitanje svodi na razliku između ravnog i kosog krova. Uz prednosti ravnog krova postavljanje zelenog krova kao nadogradnje u potpunosti je ekonomski isplativo. Osim dodatnu zaštite i produžene trajnosti hidroizolacije, ostvaruje se i direktna ušteda na betonu za pad i pričvršćenju hidroizolacijske folije.
Gospodin Željko Kožar iz tvrtke Zeleni krovovi, naš je ovotjedni stručnjak tjedna, stoga sva pitanja o zelenom krovu možete izravno postavili njemu putem maila: zeljko.kozar@hidrogreen.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način