Obavijesti

Tech

Komentari 29

Zemlja zadržava dvostruko više topline nego prije 15 godina

Zemlja zadržava dvostruko više topline nego prije 15 godina

Znanstvenik je istaknuo da brzina zarobljavanja topline pokazuje veliku energetsku neravnotežu te da se mogu očekivati ozbiljne klimatske promjene poput ubrzanog rasta temperatura i porasta razine mora.

Zemlja danas zadržava dvostruko više topline nego prije 15 godina, otkrilo je najnovije istraživanje NASA-inog projekta CERES (Clouds and the Earth's Radiant Energy System), piše space.com. Istraživanje pod nazivom Satellite and Ocean Data Reveal Marked Increase in Earth's Heating Rate objavljeno je u časopisu Geophysical Research Letters.

CERES prikuplja informacije i podatke s nekoliko satelita u orbiti i mjeri koliko energije Zemlja apsorbira u obliku sunčeve svjetlosti te koliko se od toga emitira natrag u svemir u obliku infracrvenog zračenja, a znanstvenici su analizirali te podatke i došli do zaključka da se u razdoblju između 2005. i 2019. energetska neravnoteža, razlika između dolazne i odlazne energije, udvostručila u odnosu na prijašnje godine.

Znanstvenici su koristili i podatke iz Arga, međunarodne mreže senzora postavljenih po svim svjetskim oceanima, koji mjere brzinu njihova zagrijavanja.

- Dva neovisna načina na koja se mogu mjeriti promjene u Zemljinoj energetskoj neravnoteži pokazuju slične rezultate. Uočeni trendovi su u određenom smislu poprilično alarmantni - rekao je atmosferski znanstvenik Norman Loeb, vodeći autor novog istraživanja i voditelj projekta CERES.

Znanstvenici: Moramo smanjiti zagrijavanje jer dolaze ozbiljne posljedice, najgore nas tek čeka
Znanstvenici: Moramo smanjiti zagrijavanje jer dolaze ozbiljne posljedice, najgore nas tek čeka

Zaključili su da je povećano zagrijavanje rezultat prirodnih procesa i ljudskih aktivnosti, poput primjera povećane koncentracije stakleničkih plinova, ugljikovog dioksida i metana u Zemljinoj atmosferi, koji zadržavaju veću količinu topline. Led se zatim topi te uzrokuje manju refleksiju dolazne energije sa zemljine površine.

Osim toga, zagrijavanju doprinose i ponavljajući prirodni obrazac koji se naziva Tihooceanska dekadna oscilacija ili skraćeno PDO. Ono uzrokuje redovite fluktuacije temperature Tihog oceana, tako da tijekom jednog desetljeća, zapadni dijelovi postaju hladniji, a istočni topliji. Sljedeće desetljeće zamijene mjesta. Intenzivna faza PDO-a počela je 2014. godine i uzrokovala smanjeno stvaranje oblaka nad oceanom. Apsorpcija dolazne energije tada se povećala.

Loeb je istaknuo da brzina zarobljavanja topline pokazuje veliku energetsku neravnotežu te da se mogu očekivati ozbiljne klimatske promjene poput ubrzanog rasta temperatura i porasta razine mora.