Obavijesti

Tech

Komentari 29

Zemlja zadržava dvostruko više topline nego prije 15 godina

Zemlja zadržava dvostruko više topline nego prije 15 godina

Znanstvenik je istaknuo da brzina zarobljavanja topline pokazuje veliku energetsku neravnotežu te da se mogu očekivati ozbiljne klimatske promjene poput ubrzanog rasta temperatura i porasta razine mora.

VIDEO

Zemlja danas zadržava dvostruko više topline nego prije 15 godina, otkrilo je najnovije istraživanje NASA-inog projekta CERES (Clouds and the Earth's Radiant Energy System), piše space.com. Istraživanje pod nazivom Satellite and Ocean Data Reveal Marked Increase in Earth's Heating Rate objavljeno je u časopisu Geophysical Research Letters.

CERES prikuplja informacije i podatke s nekoliko satelita u orbiti i mjeri koliko energije Zemlja apsorbira u obliku sunčeve svjetlosti te koliko se od toga emitira natrag u svemir u obliku infracrvenog zračenja, a znanstvenici su analizirali te podatke i došli do zaključka da se u razdoblju između 2005. i 2019. energetska neravnoteža, razlika između dolazne i odlazne energije, udvostručila u odnosu na prijašnje godine.

Znanstvenici su koristili i podatke iz Arga, međunarodne mreže senzora postavljenih po svim svjetskim oceanima, koji mjere brzinu njihova zagrijavanja.

- Dva neovisna načina na koja se mogu mjeriti promjene u Zemljinoj energetskoj neravnoteži pokazuju slične rezultate. Uočeni trendovi su u određenom smislu poprilično alarmantni - rekao je atmosferski znanstvenik Norman Loeb, vodeći autor novog istraživanja i voditelj projekta CERES.

Znanstvenici: Moramo smanjiti zagrijavanje jer dolaze ozbiljne posljedice, najgore nas tek čeka
Znanstvenici: Moramo smanjiti zagrijavanje jer dolaze ozbiljne posljedice, najgore nas tek čeka

Zaključili su da je povećano zagrijavanje rezultat prirodnih procesa i ljudskih aktivnosti, poput primjera povećane koncentracije stakleničkih plinova, ugljikovog dioksida i metana u Zemljinoj atmosferi, koji zadržavaju veću količinu topline. Led se zatim topi te uzrokuje manju refleksiju dolazne energije sa zemljine površine.

Osim toga, zagrijavanju doprinose i ponavljajući prirodni obrazac koji se naziva Tihooceanska dekadna oscilacija ili skraćeno PDO. Ono uzrokuje redovite fluktuacije temperature Tihog oceana, tako da tijekom jednog desetljeća, zapadni dijelovi postaju hladniji, a istočni topliji. Sljedeće desetljeće zamijene mjesta. Intenzivna faza PDO-a počela je 2014. godine i uzrokovala smanjeno stvaranje oblaka nad oceanom. Apsorpcija dolazne energije tada se povećala.

Loeb je istaknuo da brzina zarobljavanja topline pokazuje veliku energetsku neravnotežu te da se mogu očekivati ozbiljne klimatske promjene poput ubrzanog rasta temperatura i porasta razine mora.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama