Obavijesti

Tech

Komentari 34

Živi samo u Hrvatskoj: Otkrila je potpuno novu vrstu - pauka!

Živi samo u Hrvatskoj: Otkrila je potpuno novu vrstu - pauka!
2

Martina Pavlek (35) biospeleologiju je zavoljela na fakultetu. Ključan dokaz da se radi o novoj vrsti bili su spolni organi pauka. Oni kod mužjaka i ženke rade na principu ključ-brava

VIDEO

Hrvatska znanstvenica Martina Pavlek (35) otkrila je potpuno novu vrstu i rod pauka koji živi samo u Hrvatskoj. Taj endem s Biokova zasad ima samo latinsko ime Kryptonesticus deelemanae. S trupom i nogama dug je oko centimetra i živi u špiljama.

- Prve primjerke u podzemlju zabilježili su biospeleolozi još 1995., no nisu ga proučavali. Da se uopće shvati da se radi o novoj vrsti, potreban je stručnjak koji bi ga detaljno pregledao. Na njega sam naletjela dok sam, kao mentorica jednog diplomskog rada, pregledavala prikupljene materijale - ispričala je istraživačica.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:27

Zaposlena je na Institutu “Ruđer Bošković”, no u slobodno vrijeme istražuje špilje i jame. To radi s kolegama iz Hrvatskog biospeleološkog društva. Svoje otkriće predstavila je u časopisu European Journal of Taxonomy. Kao suradnik rada potpisan je znanstvenik Carles Ribera sa Sveučilišta u Barceloni.

- Profesor Ribera je europski stručnjak za pauke iz podzemlja. Svoje otkriće odnijela sam njemu kako bi sve pregledao i utvrdio radi li se doista o novoj vrsti - kaže Pavlek.

Ključan dokaz bili su joj spolni organi pauka. Naime, kroz tisuće godina evolucije spolni organi mužjaka i ženke potpuno se poklapaju na principu ključ-brava. Dijelovi Kryptonesticusa nisu se slagali niti s jednim od druge dvije srodne vrste koje su od prije poznate u Hrvatskoj.

Ovisan je o vlazi jer bi se inače osušio

- Ovaj endem Biokova živi u špiljama od 50 metara nadmorske visine pa sve do vrha. Ovisan je o vlazi jer bi se inače osušio. Pronašli smo ga, između ostalih špilja, u Samogorskoj špilji, Tučepskoj vilenjači i Pretnerovoj jami - opisala nam je Pavlek.

Kryptonesticus plete mreže kako bi lovio druge špiljske beskralježnjake kao što su skokunice i kornjaši. One se mogu naći u udubinama blizu tla jer se ondje najčešće kreću njihove žrtve. Mreže su duge oko 10 cm.

- Kad prvi put uđete u jamu, mislite da je prazna i da nema ničega u njoj. Te životinje su mirne i usporene pa se koristimo trikovima kako bismo ih izmamili. Jedan od njih je da uzmete kamen s tla i puhnete u njega. One osjete strujanje zraka pa se počnu micati. Isto to napravite i na zemlji gdje je kamen stajao jer se one često zavlače na takva mjesta - pojasnila je znanstvenica.

Te ekspedicije su jako zahtjevne.     

'Otkrila sam barem još 20 vrsta životinja'

U pamćenje mi se najviše urezala ekspedicija u Lukinu jamu, u kojoj sam bila s kolegama. Spustila sam se na 980 metara dubine i u jami spavala pet dana. Iako je ta jama siromašna brojem životinja, mi smo svakih sat vremena pronalazili neku novu i jako zanimljivu, prisjetila se Pavlek te avanture. Biospeleologijom se počela baviti prije 10-ak godina, dok je još studirala. Završila je speleološku školu i krenula je istraživati podzemnu faunu. Osim ovog pauka, otkrila je 20-ak novih vrsta, no sve one još čekaju da ih znanstvenici detaljno istraže, opišu i objave što su točno otkrili.

- Biokovo je nama znanstvenicima i biospeleolozima i dalje nepoznanica. Cijeli Dinaridi su danas ‘vruća točka’. To je jako bogato područje koje je generalno neistraženo. Stalno nalazimo nove stvari - kaže Pavlek. U istraživanje Biokova ide već ovaj mjesec. U okviru biospeleološke ekspedicije Biokovo 2017 istraživat će sedam dubokih jama Biokova i objekte iz kojih nedostaje materijal za detaljne znanstvene analize. Sav taj posao na leđima je volontera. Hrvatska, za razliku od Slovenije, nema institut za krš, koji bi se sustavno i profesionalno bavio istraživanjem našeg podzemlja i njegova bogatstva. Zbog toga je Pavlek za svoj projekt Hiddenlife dobila potporu programa Europske unije za potporu istraživanju i inovacijama Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Jedan je od 30 najznačajnijih projekata u posljednjih 20 godina. Cilj joj je istražiti podzemni svijet Dinarida i otkriti na koji način klimatske promjene utječu na oblikovanje podzemne bioraznolikosti. Za njega još traju pripreme i Pavlek skuplja podatke o paucima u bazu i popisuje terene u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i BiH kako bi prikupila uzorke.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle