Tech

Komentari 0

Znakovi oporavka: Velik skok prodaje automobila u Kini

Znakovi oporavka: Velik skok prodaje automobila u Kini

Trend oporavka prodaje nastavljen je četvrti mjesec zaredom, iako se tragovi pandemije vide na podacima za 12-mjesečno razdoblje zaključno sa srpnjem kada je prodano 12,37 milijuna vozila

Prodaja automobila u Kini porasla je u srpnju 16,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, signalizirajući stabilan oporavak najvećeg svjetskog tržišta od posljedica pandemije koronavirusa, pokazuju u utorak objavljeni podaci.

Ukupno je u prošlom mjesecu u Kini prodano 2,11 milijuna vozila, izvijestilo je Kinesko udruženje proizvođača automobila (CAAM).

Time je trend oporavka prodaje nastavljen četvrti mjesec zaredom, iako se tragovi pandemije vide na podacima za 12-mjesečno razdoblje zaključno sa srpnjem kada je prodano 12,37 milijuna vozila, 12,7 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Mnoge proizvođače automobila širom svijeta koji u puno uložili u električna vozila namijenjena kineskom tržištu ohrabrit će pak podatak da je u srpnju prekinuto 12-mjesečno razdoblje pada prodaje vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV).

Ta skupina vozila uključuje električna vozila s baterijama, benzinsko-električne hibride i vozila na vodikove gorive ćelije. Ukupno ih je u srpnju u Kini prodano 98 tisuća, gotovo 20 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Prodaja kamiona i drugih komercijalnih vozila, koja čine oko četvrtine tržišta, porasla je 59,4 posto, potaknuta vladinim ulaganjima u infrastrukturu, kao i strožim pravilima o emisijama koja su uvedena ove godine. Prodaja putničkih vozila porasla je 8,5 posto.

„Rast prodaje pokazuje da se proizvođači NEV-ova i kupci navikavaju na novu normalu nakon što je vlada smanjila subvencije prošle godine“, rekao je viši dužnosnik u CAAM-u Xu Haidong.

U CAAM-u očekuju da će ove godine u Kini biti prodano 1,1 milijun NEV-ova, oko 11 posto manje nego u 2019.

Ukupna bi prodaja automobila trebala pasti oko 10 posto, a u slučaju drugog vala pandemije pad bi mogao biti i dvostruko veći, napominju u CAAM-u.