Obavijesti

Tech

Komentari 37

Zuckerberg kupuje budućnost: Oculus VR plaća 2 mlrd. dolara

Zuckerberg kupuje budućnost: Oculus VR plaća 2 mlrd. dolara
6

Virtualne naočale Oculus Rift sve su bliže tržištu, a Facebook planira to ubrzati. No Zuckerberg vidi budućnost u kojoj će ovo postati nova komunikacijska platforma

VIDEO

Facebook je večeras objavio kako će za dvije milijarde dolara kupiti tvrtku Oculus VR, koja već nekoliko godina radi na razvoju Oculus Rift naočala za virtualnu stvarnost.

Za kompaniju će dati 400 milijuna dolara u gotovini te 23,1 milijuna dionica Facebooka vrijednih 1,6 milijarde. Oculus može zaraditi dodatnih 300 milijuna, ako ostvare određene rezultate.

Oculus je za svoje naočale primio više od 75.000 narudžbi, iako se radi o developerskim verzijama , a ne konačnom proizvodu. Ove su godine na CES-u predstavili novu verziju Crystal Cove, koja je dodatno unaprijeđena te donosi i mogućnost praćenja glave igrača preko kamere. Za razliku od prethodne verzije, koju smo imali priliku isprobati i u Zagrebu, ova donosi Full HD prikaz te je vrlo blizu verziji koja će ići i u prodaju.

Pokretanje videa...

Ivan Hruškovec/24sata VIDEO

Iz Facebooka kažu da , iako je primjena tehnologija za virtualnu stvarnost izvan gaminga u svojim začecima, nekoliko industrija već eksperimentira s ovom tehnologijom, a Facebook planira proširiti prednost Oculusa na područja koja uključuju komunikaciju, medije, zabavu, edukaciju...

Ovo je prilično širok opis, što priznaju i u Facebooku te dodaju da je virtualna stvarnost jaki kandidat za sljedeću veliku društvenu i komunikacijsku platformu.

- Mobilna tehnologija je platforma današnjice, a mi se sada pripremamo za platforme budućnosti - kaže Mark Zuckerberg i dodaje da Oculus ima priliku da stvori najdruštveniju platformu i promijeni način na koji radimo, igramo se i komuniciramo.

U svom postu na Facebooku Zuckerberg je napisao kako se uz Oculus selimo u potpuno novi virtualni svijet, u kojem stvarno osjećamo kao da smo na drugom mjestu s drugim ljudima. Navodi da se nada kako će ubrzati njihov razvoj, koji željno iščekuje gaming zajednica. Uz potencijalne primjene ovih naočala, Zuckerberg navodi da vjeruje kako će jednog dana ovakva proširena stvarnost postati dio svakodnevice za milijarde ljudi.

Oculus ostaje u svom uredu razvijati Rift

- Uzbuđeni smo što ćemo raditi s Markom i timom u Facebooku kako bi svijetu predstavili najbolju virtualnu platformu - navodi Brendan Iribe, suosnivač i izvršni direktor Oculus VR-a.

Dodaje da vjeruju kako će na virtualnu stvarnost snažno utjecati iskustva koja povezuju ljude na nove načine.

- Ovo je tehnologija koja omogućuje svijetu da iskusi nemoguće, a to je samo početak - kaže Iribe.

Oculus ostaje raditi na razvoju Rifta iz svog sjedišta, navode iz Facebooka, gdje očekuju da će transakcija biti zaključena tijekom drugog kvartala ove godine.

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin