Obavijesti

Sport

Komentari 281

Čilić u trileru srušio Tsongu u pet setova i ušao u polufinale!

Čilić u trileru srušio Tsongu u pet setova i ušao u polufinale!
16

Ispustio je 2-0 u setovima i propustio pritom tri meč-lopte. Ali nije posustao. Marin Čilić izborio je polufinale US Opena svladavši Tsongu 6-4, 6-4, 3-6, 6-7(3), 6-4...

VIDEO

Marin Čilić polufinalist je US Opena drugu godinu u nizu! Najbolji hrvatski tenisač u nevjerojatno je uzbudljivom četvrtfinalu svladao 19. nositelja Jo-Wilfrieda Tsongu nakon pet iscrpljujućih setova i četiri sata igre. Bilo je 6-4, 6-4, 3-6, 6-7(3), 6-4 za devetog nositelja u meču prepunom turbulencija za obojicu tenisača.

Branitelj naslova, unatoč problemima s desnim gležnjem koji je bio pod bandažom, odigrao je odličan meč i uzeo prva dva seta 6-4. Mučio se i Tsonga s ozljedom, boljelo ga je lijevo koljeno, ali nije se predavao i osvojio je treći set 6-3, potom spasio čak tri Čilićeve meč lopte kod 6-5 u četvrtom setu pa preko tie-breaka izborio peti set, ali Marin je tamo pokazao svoj najbolji tenis i nakon gotovo četiri sata igre izborio ulazak među četiri najbolja u Flushing Meadowsu.

Protivnik u polufinalu Marinu će biti pobjednik meča između prvog nositelja Novaka Đokovića i Španjolca Feliciana Lópeza, koji igraju u noći s utorka na srijedu po hrvatskom vremenu.

Sjajno Čilićevo otvaranje po velikoj vrućini

Čekali su Tsonga i Čilić više od sat i pol dulje od previđenog da započnu meč četvrtfinala nakon trosatne drame Mladenović i Vinci po newyorškoj žegi. Pojavila se informacija kako je Marin prekinuo zadnji trening zbog bolova u lijevom gležnju, kojega je iskrenuo u meču protiv Chardyja, no ozljeda nije bila previše vidljiva na kretnjama branitelja naslova.

Napao je Čilić Tsongu prvi put kod 2-2 u prvom setu, ali nije iskoristio break-loptu. Spašavao ih je potom čak četiri i to se pokazalo ključnim trenutkom prvoga seta. Na isti je način, ali sa sretnim ishodom, Marin kod 4-4 poentirao na četvrtu break-loptu i odservirao za vodstvo. Bio je to prvi izgubljen servis za Francuza na cijelom turniru, odmah i prvi izgubljen set.

Prvi servis bio je vrlo visok za Marinovu igru (oko 65 posto), kao i iskorištenost poena na vlastitu servisu. Tsonga je počeo sve više griješiti i otvorio je Marinu šansu za novi break kod rezultata 2-2. Nakon šest izjednačenja, Čilić je iskoristio treću break-loptu i potom uz manje poteškoće u sljedećem servis-gemu priveo set kraju za velikih 2-0.

Ranjeni Tsonga vratio se iz mrtvih

Tsonga je potom zatražio medicinsku pomoć zbog bolova u lijevom koljenu. Činilo se to isprva kao zavaravanje protivnika i želja da uspori Marinov ritam. Što god bilo, definitivno je omelo najboljeg hrvatskog tenisača u trećem setu. Prvo je spašavao break-loptu kod 2-1 za Tsongu, a potom pokleknuo na drugoj šansi za obrat kod 4-3. Francuz je odmah odservirao za set, Marin je imao 15-30, ali ne i više od toga. Otišao je dvojac u četvrti set.

Nastavili su se problemi za Marina i u nastavku, ponajviše u petom gemu u kojem je Tsonga imao break-priliku, ali nije je iskoristio. Od tog trenutka Čilić je polako dizao kvalitetu igre i napao Francuza kod vodstva 5-4. Nešto je i Tsonga poklonio pa morao spašavati dvije meč-lopte za Čilića. Uspio je i treću u sljedećem servis-gemu zahvaljujući loše skraćenoj Marinovoj lopti. Kad je set otišao do tie-breaka, postojao je samo jedan igrač. Tsonga je sa 7-3 izborio peti set.

Mentalna snaga presudila u petom

No baš kao i u meču protiv Kukuškina, Čilić je pronašao dodatnu snagu. Prvo je propustio dvije break-lopte pa u teškom gemu spaasio jednu, a onda je krenulo. Bez izgubljenog poena slomio je Tsongu i pokazao sve najbolje što posjeduje - pogađao je asove, nedostižno skraćivao lopte, zabijao winnere. Mogao je napraviti još jedan break nakon 0-30 i 5-3, ali Tsonga mu je prepustio da meč ipak dobije na svom servis-gemu.

I tu je bilo velikih problema, Tsonga je spasio i četvrtu meč-loptu pa ispustio svoju break-priliku, a Čilić je napokon nakon tri sata i 59 minuta igre pobijedio.

US Open, četvrtfinale:

  • Marin Čilić (Hrvatska, 9) - Jo-Wilfried Tsonga (Francuska, 19) 6-4, 6-4, 3-6, 6-7(3), 6-4
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 281
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu