Obavijesti

Tradicionalna "Picokijada" u hotelu Picok u Đurđevcu!

Tradicionalna "Picokijada" u hotelu Picok u Đurđevcu!
6

Od 1968. godine jedinstvenim scenskim prikazom na otvorenom Đurđevčani krajem lipnja slave ovu legendu. Svake je godine ta predstava sve veličanstvenija.

Provedite vikend 28.-30.06. u Hotelu Picok u Đurđevcu, Europskoj destinaciji turističke izvrsnosti, za samo 665 kuna po osobi!

Legenda o Picokima jedna je od najzanimljivijih legendi u našoj povijesti. Ona govori o hrabrosti i domišljatosti Đurđevčana koji čak i u bespomoćnoj situaciji dugotrajne opsade uspijevaju iznaći način kako se osloboditi stiska turske vojske. Naime, nakon neuspjeha vojske Ulama – bega da jednim jedinim napadom osvoji Đurđevačku utvrdu, vojskovođa odluči primijeniti strateški plan strpljivog opsjedanja grada ne bi li njegove stanovnike izgladnjivanjem privolio na predaju. U trenucima kada unutar zidina utvrde ne ostaje više ništa hrane doli jednog jedinog pijetla, Đurđevčani kuju očajnički plan računajući na faktor iznenađenja. Svoj zadnji zalogaj ispaljuju topom na tursku vojsku. Ulama – beg nasjeda na njihov plan i uvjeren kako, s obzirom da ispaljuju pijetlove iz topova, Đurđevčani imaju još nepregledne zalihe hrane, povlači svoju vojsku. Povlačeći se, na Đurđevčane baca kletvu i naziva ih Picokima. 

Od 1968. godine jedinstvenim scenskim prikazom na otvorenom Đurđevčani krajem lipnja slave ovu legendu. Svake je godine ta predstava sve veličanstvenija. Odigrava se na autentičnoj lokaciji sa koje legenda i potiče, a uključuje stotine statista, kulturnih amatera, konjanika i profesionalnih glumaca. Cijeli je scenski prikaz postavljen tako da što vjerodostojnije prikaže taj slavni događaj iz Đurđevačke povijesti. Puške i topovi zaista pucaju, sablje sijevaju, uz bogatstvo svjetlosnih i pirotehničkih efekata. No, scenski prikaz “Legende o Picokima” samo je dio trodnevne manifestacije poznate pod nazivom „Picokijada” koja sadržava još i tridesetak drugih kulturnih i sportskih događaja. Dojmljiv je to primjer kako od sjajnih trenutaka iz svoje povijesti, kakvima se zasigurno mogu pohvaliti mnogi naši gradovi, mogu učiniti atraktivnu turističku manifestaciju. Manifestaciju koja će privući posjetitelje čak i iz udaljenih krajeva da posjete grad.

Za vrijeme trajanja Picokijade, od 28 - 30.06. u Hotelu Picok isprobajte neka od jela specifičnih za zemlje članice Europske Unije! Poslastica dolazi na kraju - nakon scenskog prikaza Legende, točno u ponoć, Podravka i Hotel Picok posjetiteljima i građanima Đurđevca i okolice poklonit će 1000 komada torte!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Više informacija na www.hotel-picok.hr ili 048/672-200

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)