Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U moderno doba ALERGIJE predstavljaju sve veći problem

Snažan imunološki sustav najbolja je zaštita našeg organizma od vanjskih utjecaja. Zahvaljujući njegovoj učinkovitosti, strane tvari se jednostavno neutraliziraju.

Natural Wealth
Foto: Natural Wealth

Snažan imunološki sustav najbolja je zaštita našeg organizma od vanjskih utjecaja. Zahvaljujući njegovoj učinkovitosti, strane tvari se jednostavno neutraliziraju i uklone iz organizma. No, ponekad tijelo pogrešno protumači da je bezazlena tvar iz okoline opasnost te pokrene neprimjereno snažnu obrambenu reakciju. Takva reakcija preosjetljivosti naziva se alergija, a tvari koje ju izazivaju alergeni. Nažalost, popis tvari na koje možemo biti alergični prilično je dugačak, no dobra je vijest da će većina tih tvari rijetko izazvati alergijsku reakciju. Najčešći uzročnici koji potiču nastanak alergija su pelud – iz biljaka, trava, korova, stabala, spore plijesni, kućna prašina i grinje, životinjska dlaka te pojedina hrana (kikiriki, jaja, soja, kravlje mlijeko,...), odnosno njeni sastojci (aditivi, konzervansi). Alergije se najčešće manifestiraju na koži te u dišnom i probavnom sustavu.

U pojavi alergija važan rizični čimbenik je nasljeđe. Naime, sklonost prema alergijama najčešće se nasljeđuje, no to još uvijek ne znači da će se neka alergija i razviti jer je za njezin nastanak važno stanje imunološkog sustava pojedinca, kao i utjecaj okoline, tj. izloženost nekom alergenu. Ipak, populacija postaje sve osjetljivija na alergene iz okoline – od 70-ih godina učestalost reakcija preosjetljivosti u stalnom je porastu, pa se danas s alergijama bori gotovo milijun ljudi, što čini od 15 do 30 posto svjetskog stanovništva. 

Jedna od prvih preporuka alergičnim osobama, bez obzira na vrstu alergije s kojom se bore, jest izbjegavati čimbenike koji dovode do pojave alergije. To nije uvijek jednostavno, no jednom kad se ova preporuka primjeni i postane navika, svakodnevica će biti jednostavnija i smanjit će se mogućnost pojave reakcije preosjetljivosti.

Uz to, dobra je strategija pravilna i uravnotežena prehrana, bogata voćem i povrćem, koja će osigurati dovoljan unos vitamina i minerala te redovita tjelesna aktivnost i općenito zdraviji način života. Preporučuje se i uzimanje kalcija i vitamina C koji povoljno djeluju na tijek alergijske reakcije. Iz Natural Wealtha® kao pomoć kod alergija preporučujemo Kalcij s vitaminom C koji sadrži 300 mg kalcija i 500 mg vitamina C u obliku šumećih tableta ugodnog okusa naranče.

Message