Obavijesti

News

Komentari 131

Zastupnici izglasali povjerenje premijeru Milanoviću i Vladi

Zastupnici izglasali povjerenje premijeru Milanoviću i Vladi
18

Hrvatski Sabor je u petak glasovao o povjerenju novoj Vladi Kukuriku koalicije, a Sabor ju je potvrdio. U Banskim dvorima će se obaviti primopredaja vlasti kasnije

VIDEO

Hrvatski sabor izglasao je povjerenje sa 89 glasova "za", 28 protiv i 12 suzdržanih novom premijeru i njegovim ministrima.  Prije nego što je predstavio Vladu u petak ujutro Zoran Milanović je kazao kako je to prvi puta da ima priliku Saboru predložiti Vladu. Kaže da je to za njega ogromna odgovornost. 

- Vjerujem da je u sljedećih nekoliko godina moguće gospodarski zaključiti Hrvatsku, ali je ne zaključati. Pregovore s EU je završila prethodna vlada Jadranke Kosor i na tome joj čestitam - naglasio je Zoran Milanović. Milanović kaže kako vjeruje da je Hrvatska u stanju biti uspješna, ostvariti samu sebe i dići svoje samopoštovanje. Dodaje kako su i tijekom kampanje govorili o samopoštovanju, a tek onda o ponosu. - Moj cilj je da u sljedeće četiri godine svatko onaj tko je u politici može mirno spavati ako zna da je radio po zakonu - kaže Milanović. Predstavio je i novu Vladu te je tako Zoran Milanović predsjednik Vlade, Radimir Čačić potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, Neven Mimica potpredsjednik Vlade, Branko Grčić potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Milanka Opačić potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih. 

Milanović je za ministra financija predložio Slavka Linića, Rajka Ostojića za ministra zdravlja, Miranda Mrsića za ministra rada i mirovinskog sustava, Zlatka Komadinu za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Tihomira Jakovinu za ministra poljoprivrede, Željka Jovanovića za ministra obrazovanja, znanosti i sporta, Gordana Marasa za ministra poduzetništva i obrta, Orsata Miljenića za ministra pravosuđa, Veljka Ostojića za ministra turizma, Ranka Ostojića za ministra unutarnjih poslova, Mirelu Holy za ministricu zaštite okoliša i prirode, Predraga Matića za ministra hrvatskih branitelja, Andreu Zlatar za ministricu kulture, Vesnu Pusić za ministricu vanjskih poslova, Arsena Bauka za ministra uprave, Ivana Vrdoljaka za ministra graditeljstva i Antu Kotromanovića za ministra obrane.

Rajko Ostojić će restruktuirati bolnice

Budući ministar zdravstva Rajko Ostojić obećao je da će liste čekanja prepoloviti u samo 180 dana. Drugi prioritet mu je srediti financije i potom hitne pomoći. Kazao je da se neće zatvoriti niti jednu bolnicu, ali da će restrukturirati veći dio njih. Otvorit će hospicije, palijativne skrbi, ugovori s HZZO-om više neće biti tajni, te neće dozvoliti privatni monopol u javnom zdravstvu. Ostojić je rekao da će budžet njegova ministarstva za iduću godinu apsolutno dovoljan. 

Nova ministrica kulture, Andrea Zlatar, najavila je borbu za budžet kako bi kultura dobila svojih jedan posto u proračunu koji zaslužuje. Najavila je i novi Zakon o HRT-u te Zakon o medijima.

Lesar se ne slaže s Milanovićem

Zastupnik nacionalne manjine Furio Radin dao je podršku vladi Zorana Milanovića rekavši da iako nisu potpisali koalicijski ugovor sljedeće četiri godine biti će uz njih. Milorad Pupovac (SDSS) također je dao podršku Milanoviću rekavši da je "ovo prilika nešto napravimo za Hrvatsku i da započnemo nakon 20 godina pisati nova poglavlja, ne samo zbog ulaska Hrvatske u EU već zbog toga što se i svijet počinje mijenjati".

Šef laburista Dragutin Lesar priznao je Milanoviću da je imao jako dobar nastupni govor, no da njegov program slični na mnoge druge, pa i na program laburista. Ipak ne vjeruje u sve što je Milanović rekao. Rekao je da neće biti bolnih rezova, biti će ih. Ali za razliku od prije, oni koji će pretrpjeti rezove dobit će anesteziju. Boljet neće odmah, a neki lijekovi će biti na recept dok drugi neće, bio je slikovit Lesar. 

Ivan Šuker je u ime kluba HDZ-a rekao je da ne vjeruje u sažetak želja nove Vlade. HDSSB-ovac Dinko Burić rekao je danas "biramo Vladu koja bi trebala biti i jest izraz demokratski iskazane volje većine građana, Vladu od koje svi hrvatski građani, naglašavam ali baš svi i oni koji su svoj glas dali i onima koji je neće sastavljati, oporbi, građani imaju pravo zahtijevati i očekivati zaustavljanje daljnjeg poniranja RH i konačno pronalaženje puta izlaska iz posvemašnje krize." 

Potvrdili i zamjenike za nove ministre

Sabor je potvrdio zahtjeve predsjednika Vlade Zorana Milanovića, potpredsjednika Vlade i ministara da im se mandati u Saboru stave u mirovanje zbog nespojivosti dužnosti zastupnika s dužnostima u Vladi. Sabor je potvrdio i njihove zamjene u parlamentu pa će Zorana Milanovića mijenjati Ivan Račan, Goradana Marasa mijenjati će Vanja Posavac, Tihomira Jakovinu mijenjat će Damir Rimac, a Nenada Mimicu mijenjat će Ivana Posavec Krivec. Zamjena za Rajka Ostojića bit će Borisav Kovačić, za Mirelu Holy bit će Dan Špicer, za Milanku Opačić biti će Saša Đurić, dok će Slavka Linića mijenjati Josip Benčić. Umjesto Miranda Mrsića u saborskim klupama bit će Željka Mirković, Želja Jovanovića mijenjat će Lidija Bagarić, Ranka Ostojića Damir Rilja, a Antu Kotromanovića Ivan Klarin. Zamjena za Arsena Bauka biti će Mladen Marelić, za Branka Grčića Đurđica Plančić, za Vesnu Pusić Igor Kolman, Radimira Čačića Dragutin Glavina a za Ivana Vrdoljaka Ivica Magdanić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...