Provjerili smo ponudu menzi u glavnom gradu, u kojima, za samo malo višu cijenu, ali i dalje jako povoljno, mogu jesti svi
Veliki vodič po menzama u Zagrebu: Pohano meso, prilog, salata i kolač za manje od eura
Redovi, čekanje, menza zatvorena usred dana... Ali potpuni obrok za 0,86 eura. Mnogim studentima studentska je menza glavni izvor prehrane, posebno onima koji se sami financiraju ili imaju skroman džeparac. Na Sveučilištu u Zagrebu studira oko 63.000 studenata, što je gotovo polovica svih studenata u Hrvatskoj. Zbog toga je i sustav menzi velik, gotovo svaki veći fakultet ima menzu, a restorani su obavezno i u okviru studentskih domova. Studentski centar ima 16 restorana, a postoji i nekoliko privatnih menzi.
Previše ulja, premalo vege obroka
Više od 5000 studenata biralo je najbolju menzu u prošlogodišnjoj anketi Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Pritom su istaknuli i svoje kritike, od nedovoljno vegetarijanskih obroka do previše korištenja rafiniranog ulja, nedovoljno skuhane riže i sl. Ipak, kvaliteta obroka se poboljšala, kažu čak i studenti s negativnim iskustvima.
- Prošle godine sam se otrovala u ovoj menzi dok sam jela svinjetinu s krumpirom, ali s obzirom na to da mi je ova menza u sklopu faksa, nastavila sam ovamo ići. Mogu reći da se menza dosta poboljšala - kazala nam je studentica koja koristi menzu na Filozofskom fakultetu.
U studentskim menzama, inače, može jesti svatko, no platit će malo višu cijenu obroka u odnosu na subvencioniranih 0,86 eura za studente. Ipak, i po tim redovnim cijenama, za ručak ćete izdvojiti najviše šest eura, što je i dalje povoljnije nego u restoranima brze prehrane ili uz online naručivanje. Zato smo obišli neke od najpoznatijih zagrebačkih menzi i provjerili što nude.
AGRONOMIJA
Menza poznata kao Zeleni paviljon restoran je u kojem se hrane studenti agronomije i šumarstva. Okoliš je pun zelenila i prirode, prostor menze je moderno uređen i ugodan za boravak. Isprobali smo tri ukusna jela. Pohana i pečena svinjetina nisu bile žilave. Uz to, uzeli smo fino pečeni krumpir kao prilog, a salata od kupusa bila je svježa, hrskava i dobro začinjena. Treće jelo bio je juneći umak s rižom, također fino začinjen, a meso je bilo mekano. Dodatan plus je što u okviru menze postoji i kafić u kojem se studenti mogu družiti.
LAŠĆINA
Isprobali smo glavni meni u menzi u najmanjem studentskom domu u Zagrebu. Zbog blizine na Lašćinu dolaze jesti i studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Medicinskog fakulteta i Glazbene akademije. Menza funkcionira drukčije od ostalih. Hrana se plaća i uzima u različitim prostorijama. Zgrada menze pomalo je zastarjela i skučena.
Izbor jela uključivao je varivo, pohanu svinjetinu, kobasice i naravni odrezak, uz grašak i restani krumpir kao prilog. Mi smo odlučili uzeti glavni meni - juhu, juneći gulaš, žgance, salatu, puding i kruh. Bilo je dobro začinjeno i ukusno. Najveći minus dali bismo ambijentu.
STUDENTSKI CENTAR
Poznata menza u SC-u u središtu grada usputno je odredište mnogobrojnim studentima. Ima dvije linije te jedan “brzi” restoran, koji je već godinama omiljen zbog poznatog pohanog sira. Isprobali smo zdraviju hranu. Prije podne nije bilo gužve, međutim oko podneva se stvorio veliki red. Pohvalu bismo dali prostoru, koji je prostran, čist i ugodan.
Uzeli smo juhu, pljeskavicu, rižoto s povrćem, salatu i tiramisu. Juha je bila fina, ali glavno jelo dobili smo hladno. Rižoto je ipak bio dobar, kao i salata, a tiramisu nas je oduševio.
FILOZOFSKI
Prvo što smo zatekli na Filozofskom fakultetu bio je velik red za ulazak u menzu, koji je išao duž cijelog hodnika fakulteta. Čekali smo više od 15 minuta.
Ponuda hrane bila je raznovrsna, od paprikaša i tjestenine s graškom do vegetarijanske ponude s juhom od cvjetače, medaljonima od soje, ječma, salate i kruha. Isprobali smo upravo taj meni. Dodatno smo uzeli sok, majonezu i kolač, pa nas je cijeli obrok koštao 1,60 eura.
FER
U blizini Filozofskog nalazi se restoran Cassandra, koji je ujedno najpopularnija menza studentima FER-a. Tri ponude uključivale su juhu od rajčice, salatu, voćni jogurt te krišku kruha, a razlika je bila u mesu/ribi i prilogu. Bez čekanja na red uzeli smo odrezak od povrća i krumpir salatu. Bili su ukusni, a juha nije bila dovoljno začinjena. Cijeli obrok sa sokom stajao nas je samo 1,12 eura. Menza nije velika, ali je ugodna.
- Hrana je OK, ali je slaba ponuda deserata. Najveća zamjerka je što se ne može plaćati karticom. Ipak, ako mogu, radije ću otići u menzu u SC - kaže nam student FER-a.
EKONOMIJA
Provjerili smo kvalitetu i ambijent menze u sklopu najvećeg fakulteta u Zagrebu, Ekonomskog. Došli smo pred kraj radnog vremena, pa nas nije dočekala gužva. Ponuda jela sadržavala je glavni mesni i vegetarijanski meni. Isprobali smo vegetarijanski. U cijenu su bili uključeni juha od povrća, koje više nije bilo, pohani šampinjoni, ječam, voćni kompot, salata i kruh. Uzeli smo i sok, pa nas je obrok izašao 1,12 eura. Hrana je bila solidna. Prostor je, prema našemu mišljenju, premalen s obzirom na veličinu fakulteta.
- Hrana je ovdje ukusna, a i lako je dostupna menza, pa volimo doći jesti na Ekonomiju - rekao je student tog fakulteta.
BORONGAJ
Menza na Kampusu Borongaj je velika, u nju svaki dan dolaze studenti šest fakulteta: Hrvatskih studija, prometnih znanosti, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, dio studenata ekonomije, Tehničkog veleučilišta i obližnjega Grafičkog fakulteta. Prostor menze je vrlo prozračan i prostran, ali ipak nije dovoljan za velik broj studenata koji onamo dolaze.
- Kad imamo kratke pauze između predavanja, često uopće ne stignemo jesti jer su gotovo svaki dan veliki redovi - požalila se studentica s Kampusa.
Iako smo došli deset minuta prije kraja radnog vremena, ponuda je bila velika. Na našem tanjuru našao se panirani pileći file i grašak u umaku s krumpirom. Sve je bilo vrlo ukusno.
GAUDEAMUS
Najnovija zagrebačka menza otvorena je u studenom prošle godine u zgradi Sveučilišta na Kajzerici. Prostor je manji od ostalih menzi, ali ugodan, širok i dovoljan za studente koji tamo dolaze. Ponuda hrane nije bila velika. Uzeli smo kotlet u umaku od povrća, krumpir, salatu i kolač. Meso je bilo pomalo žilavo, a umak ukusan. Salata je bila svježa i fino začinjena, dok je mramorni kolač bio malo suh, ali solidnog okusa.
STJEPAN RADIĆ
Menza u Studentskom domu “Stjepan Radić”, poznatija kao menza na Savi, jedna je od onih o kojima se najviše priča. Osim stanara najvećeg zagrebačkog studentskog doma, u nju dolaze studenti Kineziološkog fakulteta, ali i mnogi drugi. Zbog toga su redovi golemi, a zna se dogoditi i da se u jelu nađu neočekivane stvari. Na Savi su dva restorana i Pizzeria, poznata kao brza menza, te slastičarnica.
- Rijetko jedem u menzi zbog loše kvalitete hrane. Meso je često žilavo, pa jedem samo tjesteninu ili krumpir. Jedino je juha uvijek dobra, ali ipak radije kuham sama - podijelila je s nama studentica Katarina.
Ovaj put odlučili smo provjeriti ponudu brze menze, čije su pizze već dugo na dobrom glasu. Naručili smo štruklu i dvije pizze sa šunkom. Štrukla je, kao i uvijek, bila dobra. Međutim, pizze smo čekali 25 minuta, prije nego što smo shvatili da su izgubili i jedan i drugi račun. Nakon još malo čekanja, djelatnica nam je donijela dvije miješane pizze - koje nismo naručili.
CVJETNO NASELJE
Pokušali smo obrok pojesti i u menzi Cvjetnog naselja, ali došli smo u ponedjeljak oko 14 i zatekli zatvorenu menzu. Ponedjeljkom ova menza ima dvokratno radno vrijeme. Stanari doma Cvjetno žale se da nisu svaki dan na faksu u vrijeme ručka, pa često moraju do menze koja im nije usput.