Obavijesti

Video

Komentari 59

Ekskluzivne snimke: U Zagrebu izveden prastari duhovni ritual

Pogledajte video ekskluzivu suspendiranja tijela u Zagrebu, rituala starog tisućama godina u kojem osoba visi u zraku oslanjajući se na vlastitu kožu čitavom težinom.

VIDEO

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

 

Pogledajte ekskluzivan video rituala suspendiranja nikad snimljenog u hrvatskoj metropoli:

Mlada žena naglavačke je visjela s mosta koji se proteže nad rijekom Savom u Zagrebu. Njena veza s užarenom čeličnom konstrukcijom nije bilo uže za koje se držala, ni pojas kakav koriste alpinisti, makar je imala takav iz sigurnosnih razloga.

Težina njenog tijela je bila gotovo u potpunosti oslonjena na četiri metalne kuke koje su probijale njena koljena i kožu joj rastezale tako da će se od tog prizora onima slabijeg želuca slediti krv u žilama.


- Kad je osoba spremna dignemo je sa zemlje. Onda, više manje, ta bol i sva ta briga nestane i onda nastupa taj, zapravo, prekrasni period - opisuje Zorana iskustvo onih koji su se odvažili sudjelovati u ovom ritualu.

Ona je sa suprugom Dinom među iznimno rijetkima u regiji koji se otvoreno bave ovim hobijem. Već na prvi pogled na ovom mladom paru se vidi da ne pripadaju kalupu hrvatskog društva. Njihova tijela ukrašava mnoštvo nakita i tetovaža.

- Različiti su razlozi od osobe do osobe. Kako je to neki spiritualan proces, mislim da svakome tko se odluči na takvo nešto to predstavlja jednu određenu razinu spiritualnosti i katarzičnosti - počela nam je objašnjavati motive zbog kojih se ljudi odluče suspendirati.

Zorana je nabrojala niz razloga iz kojih se netko obratio njoj i njenom suprugu, među ostalima i pomicanje vlastitih granica, ali i ljubav prema boli. Svačijim razlozima pristupaju otvoreno i bez osuđivanja, naglasila je.

Ono što će mnoge zabrinuti već na prvi pogled je sigurnost osoba koje se suspendira. Zorana naglašava da je baš zbog povećala javnosti na vrlo visokom nivou. Uvijek paze na sve detalje, traže sigurna mjesta koja će izdržati težinu osobe, brinu se da sav alat bude potpuno sterilan i nikada ne rade s osobom koja ima zdravstvenih problema.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prvi tragovi ovog rituala, kako je rekla, sežu otprilike u sedamstotu godinu, a pronađeni su u Sjevernoj Americi. Tamo se mladiće suspendiralo vješajući ih na kukama od kostiju koje su im probijale prsa. Tako bi visjeli dok ne bi pali u stanje transa. Za njih, to je bila inicijacija, završetak dječačkog razdoblja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang