Obavijesti

Video

Komentari 14

Grupa mladića donosi serijal o nekada važnim, sad napuštenim objektima bivše Jugoslavije

Grupa mladića donosi serijal o nekada važnim, sad napuštenim objektima bivše Jugoslavije
2

Croatia Infiltration donosi vrhunski serijal o starim i napuštenim vojnim i civilnim objektima u Hrvatskoj iz doba bivše Jugoslavije. Ne propustite pogledati prvu epizodu iz Podzemnog Aerodroma Željava

VIDEO

Croatia Infiltration, grupa je mladića koja se bavi urbanim istraživanjem napuštene arhitekture već punih 12 godina. Sve je krenulo od hobija, a Josip Kovač Levantin, Matija Pucak, Mihovil Pirnat i Vjekoslav Palinić danas su pravi avanturistički profesionalci. Iza sebe imaju već 200-tinjak istraženih lokacija, i to ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. Oni ulaze u napuštene objekte, često i teško dostupne, nepredvidive i opasne. Zadiru u već pomalo i mistične prostore u koje nitko nije kročio najmanje pola stoljeća, ostavljene na milost i nemilost zubu vremena. Nekad su ti objekti bili izrazito važni, a neki od njih skrivali su i državne tajne, posebno bivše Jugoslavije na našem prostoru. 

U svojih 12 godina postojanja, prikupili su zavidan opus fotografija i videosnimki vrijednih hrvatskih arhitektonskih lokacija, od tunela, bunkera, hotela, vojarni... Istražili su lokacije na Velebitu, Visu, Plješevicu, Pavelićeve tunele te bazu Žrnovica, Magarčevac, Kumrovec, Haludovo... Istražili su i svjetski poznate lokacije poput Černobila i Fukušime. 

Nakon što su snimili niz serijala o napuštenoj arhitekturi u susjednoj Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Italiji te Portugalu, došla je na red i Hrvatska. U Hrvatskoj, kažu nam, već napamet poznaju svaku lokaciju, a sada odlučili svoje znanje prenijeti u poseban serijal gdje će gledateljima u 10-15 minuta otkriti najzanimljivije detalje o nekadašnjim važnim građevinama - od povijesnih, kulturnih, arhitektonskih zanimljivih činjenica koje će predočiti uz niz fantastičnih scena interijera i eksterijera samog objekta. 

Upravo su izbacili novu epizodu u kojoj su istražili povijest najvećeg tajnog projekta u bivšoj Jugoslaviji - Podzemnog Aerodroma Željava (Objekt 505, 'Klek'), a pripremaju još niz zanimljivih epizoda. 

- Građen u periodu Hladnog Rata, ovaj objekt bio je treći najskuplji projekt u Europi. Usprkos svih pokušaja uništenja, ostaci ove megalomanske baze pričaju priču o crnom periodu moderne povijesti koja je bila potaknuta strahom od nuklearnog rata. Urbanim istraživanjem bavimo se od 2009. godine. U prvih par godina fotografirali smo svaku napuštenu zgradu i rupu u Hrvatskoj. Kasnije smo se počeli baviti snimanjem i krenuli u inozemne avanture. Danas, u doba Korone, odlučili smo ponovo poći starim putevima, ali ovoga puta snimiti sve zanimljive objekte i ispričati vam njihovu zaboravljenu povijest - naveli su iz Croatia Infiltration-a. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Uvijek smo epizode snimali na način, da kad bi išli na lokacije, pokušali smo gledateljima predočiti što smo mi iskusili dok smo tamo ulazili i boravili. Kroz čari montaže, jednako tako smo izvukli i povijesne činjenice koje čak možda i mi u tom trenutku nismo znali te smo upravo tako uspjeli dobiti kompletnu sliku tog objekta. Odnosno, koja je bila njegova funkcija, kako je on prije izgledao i u kakvom je stanju danas - ispričao nam je Josip Kovač Levantin iz kolektiva Croatia Infiltration.

- Ovo je serijal gdje će teme biti podijeljene na vojne, civilne i kulturne objekte. Odnosno, jedan dio će se odnositi na vojne lokacije koje su vojna ostavština iz bivše Jugoslavije i općenito, pokušat ćemo dočarati kako su se u tom periodu gradile puno impozantnije zgrade poput hotela Krka u Malinskoj na Krku, ovi hoteli po Dubrovniku... To su sve suludo skupi, impozantni kompleksi koji se nalaze na vrhunskim lokacijama, a puštene su da propadaju - rekao nam je Josip koji također ističe da ih politika u ovom slučaju ne zanima već ovo rade zato što žele biti posljednji svjedoci događaja koji su nekad bili osobito važni, a danas su zaboravljeni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno