Obavijesti

Video

Komentari 271

Horvatinčić: 'Nosim psihičke i zdravstvene tragove nesreće...'

To je vaša pravda!? Dvoje mrtvih, jedna sinkopa, šest godina suda i nije kriv. Tomo Horvatinčić je na ponovljenom suđenju imao sreće - sutkinja ga je nepravomoćno oslobodila

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

02:44

*U Hrvatskoj nije dopušteno komentiranje nepravomoćnih presuda. Ako 'časni' sud misli da smo prekršili zakon, bilo je to u stanju -sinkope

Nijemo i s nevjericom slušali su okupljeni u sudnici Općinskog suda u Šibeniku sutkinju Maju Šupe kako čita presudu kojom je Tomislava Horvatinčića (70) nepravomoćno oslobodila optužbe za smrt supružnika Francisca (63) i Marinelle Salpietro (61).
Nije kriv Horvatinčić, kriva je sinkopa, u trenutku nesreće bio je bez svijesti te se ne može smatrati odgovornim, ukratko se može sažeti obrazloženje sutkinje. Jedino je Horvatinčić, slušajući presudu, vidno osjetio olakšanje. Doimao se ganut, a na trenutke je izgledao kao da će zaplakati. Obitelj poginulih, koja se nadala pravednoj presudi, jučer se nije pojavila na objavi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednica istog sudskog vijeća, Maja Šupe, u studenom 2015. godine Horvatinčića je proglasila krivim i nepravomoćno osudila na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. 

Presudu su ukinuli, a Tomo je drugi put imao i više sreće. “Izvukao” se bez kazne. 

- Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenih vještačenja, kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je počinjeno kazneno djelo koje mu je bilo stavljeno na teret - objašnjavala je sutkinja. 

Optužba mu je na teret stavljala da je 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvora i presjekao put jedrilici. U sudaru je svojom jahtom slomio njihovu jedrilicu Santa Pacienca, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par pao u more, gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli. 

Obrana je tvrdila da je u trenutku pred nalet glisera  na jedrilicu Horvatinčić doživio tzv. vazovagalnu sinkopu, iznenadni kratkotrajni gubitak svijesti.  Prema vještačenjima, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je Horvatinčić tada doživio sinkopu, ali se to sa sigurnošću ne može ni isključiti.

Uz svjedočenje Horvatinčićeve djevojke Anice Dilber Đerđa, koja je tad bila s njim na brodu, to je bilo dovoljno da se, poštujući presumpciju nevinosti i pravilo da se u dvojbi presuđuje u korist optuženika, za oslobađajuću presudu.

- Dakle, djelo nije počinjeno iz neizravne namjere, kako je tvrdila optužnica, ali ni iz nehata - rekla je Šupe. 

Tužiteljica Irena Senečić nije krila razočaranje presudom. 

- Razočarana sam presudom. Ne slažemo se s pravnim stajalištem suda, žalit ćemo se. Sud je odlučio prihvatiti obranu okrivljenoga, koja je tvrdila da je on pao u nesvijest. Ja ne znam ni za jednu takvu presudu - rekla je tužiteljica.
Horvatinčić je nakon objave ponovno izrazio sućut i žaljenje, ali ne i kajanje za “nesreću u kojoj je i sam sudjelovao”.  

-  Koristim priliku da izrazim sućut i žaljenje obitelji poginulih.  Pokušat ću što prije dogovoriti sastanak s obitelji poginulih kako bismo pokušali ublažiti ovu tešku nesreću u kojoj sam i sam sudjelovao. Sve ove godine nosim psihičke i zdravstvene tragove ove velike nesreće - rekao je Horvatinčić nakon izlaska iz sudnice. 

- Bez obzira na ishod procesa moji odvjetnici i ja pokušat ćemo dovesti za stol obitelj stradalih kako bismo na neki način ublažili posljedice tragedije, ako je to uopće moguće - rekao je. Nije želio komentirati izjave sina poginulih, Federica Salpietra, koji tvrdi da im nikad nije ponudio nikakvu pomoć i  nazvao ga lažljivcem. 

Podsjetimo, Horvatinčić, koji je na suđenju tvrdio da se same nesreće ne sjeća, nakon naleta na jedrilicu na kojoj su bili Talijani, zaustavio se pedesetak metara dalje. Dok su krvava i raskomadana tijela dvoje Talijana plutala u moru, umjesto da odmah zove Hitnu pomoć, policiju ili kapetaniju, Horvatinčić se latio telefona spašavajući samo sebe i svoj gliser.

Šokira činjenica da Horvatinčić nije zvao u pomoć stradalima nego je samo minutu nakon naleta, točno u 11.26, najprije nazvao zagrebačkog odvjetnika. Sat vremena nakon nesreće Horvatinčić je odvjetnika pozivao pet puta. Ni njegova 27 godina mlađa družica, zagrebačka bankarica Anica Đerđa, također nije smatrala potrebnim zvati Hitnu.

Ozljede bračnog para Salpietro bile su strašne. Otkinuta ruka zajedno s cijelim lijevim ramenom, puknuće lubanje, slomljena kralježnica, prijelom vrata, lom kostiju lubanje, čeljusti, rebara te brojna druga nagnječenja i razderotine. Ozljede su kod oboje bile smrtonosne a smrt trenutna, zbog čega tužiteljstvo Horvatinčića nije moglo teretiti za nepružanje pomoći.  

Prvi je pomogao njemački turist Klaus Fuchs, koji je ugasio motor na jedrilici i bacio sidro. Nakon nesreće Horvatinčić je vikao da mu ne rade komande.

*U Hrvatskoj nije dopušteno komentiranje nepravomoćnih presuda. Ako 'časni' sud misli da smo prekršili zakon, bilo je to u stanju -sinkope

Sin poginulih Talijana: Ovo je smiješno i opasno. Sada se svatko može pozvati na sinkopu

Vezano za današnju presudu jedino što mogu reći da sam vrlo tužan zbog svoje obitelji ali zabrinut i za Hrvatsku. Sad će svatko tko ubuduće napravi grešku, čak i ubije nekog, moći reći da je imao sinkopu. To je smiješan i opasan pravni presedan. Tim je riječima Federico Salpietro za Dnevnik.hr komentirao presudu Tomislavu Horvatinčiću, koji je na sudu u Šibeniku oslobođen optužbi da je kriv za pomorsku nesreću u kojoj su poginuli Federicovi roditelji.  

- U osnovi, jedino je sutkinja povjerovala Horvatinčiću, izgleda. Ona je povjerovala osobi koja je iznosila laži od samog početka - dodao je ogorčeni Talijan. 

Naveo je i četiri primjera u kojima je Horvatinčić lagao. 

- Prvo, on je skicirao nesreću odmah nakon nesreće i ispred policajaca. Kako možete napraviti skicu dinamike incidenta ako ste imali sinkopu? Kako se možete toga sjetiti? - pita se Salpietro. 

- Drugo, rekao je da su autopilot i elektronički sustavi na njegovom brodu bili pokvareni te da je pokušao izbjeći sudar pritiskajući sve tipke, no da brod nije reagirao. Nije li bio u nesvijesti?!? Imao je sinkopu, zar ne? - logički zaključuje Talijan. 

- Treće, vjerojatno je imao još jednu sinkopu u trenutku kad je trebao reću iznos u eurima ili kunama za odštetu, jer ja od toga nisam dobio ništa. Ako on to može dokazati dokumentom, ovdje sam da to i pročitam. Ne može ništa dokazati, jer ništa nije niti ponudio. Ima moj bankovni račun od travnja 2016. godine - naglasio je Salpietro. 

- Četvrto, vjerojatno je imao još jednu sinkopu kad se nije sjetio da je mene i moju sestru tužio za 214.397 eura i 30 centi, zbog štete na svojem brodu (!!!) Pred sudom je rekao da to nije istina, ali za to postoji pisani dokument kao dokaz - rekao je sin poginulih Talijana. 

Na kraju se pita, je li Horvatinčić kredibilan i je li izrečena mu presuda kredibilna i svima jasna. 

- Vama ostavljam da zaključak donesete sami. Nikad ništa loše nisam rekao toj sutkinji ili protiv Hrvatske pa neću niti sad. Volim ovu zemlju i želim se vraćati u nju na siguran način, kao što sam to radio i sa svojom obitelji. No, postoji nešto nevjerojatno u ovoj promjeni presude i želim da svi ljudi zajedno zatraže istinu - poručio je Salpietro. 

Za kraj je dodao i kako se "moli da tužiteljica nastavi i dalje sa svojim dobrim radom" te dodaje da će on zajedno sa svojim odvjetnicima nastaviti boriti se za istinu. 

- Mogu prihvatiti greške, ali nikad neću oprostiti laži - rekao je Salpietro za Dnevnik.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 271
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang