Obavijesti

Video

Komentari 66

Imamo dobre gene! Hrvatice su narasle za 15, Hrvati za 12 cm

Imamo dobre gene! Hrvatice su narasle za 15, Hrvati za 12 cm
4

Svjetska mreža zdravstvenih istraživača (NCD RisC) prikupila je i analizirala podatke od posljednjih sto godina naše povijesti vezanih za visinu. Izračunali su kako su najviši Nizozemci, a Hrvati su sedmi

VIDEO

Cijelo je istraživanje trajalo dvije godine, a podaci obuhvaćaju razdoblje od 1914. do 2014. godine. U tom su razdoblju Nizozemci porasli za oko trinaest centimetara i sada su u prosjeku visoki 182,5 centimetara. Prije sto godina najviši muškarci bili su Šveđani.

POGLEDAJTE VIDEO: Najveći ekstremi istraživanja

Pokretanje videa...

00:52

Na svijetu su najviše žene Latvijke, koje u prosjeku narastu do 169,8 centimetara, dok je njihova prosječna visina iznosila 155,5 centimetara. Prije sto godina nisu se po visini nalazile ni među prvih dvadeset na popisu, već su bile 28. najviše na svijetu. Na popisu je jedan od najvećih skokova onaj koji se tiče Hrvatica. Naime, sa 150,1 centimetara naše su se pripadnice ljepšeg spola dorasle do čak 165,5 centimetara u prosjeku. Iako su 1914. godine bile tek 138. u svijetu, sada zauzimaju 18. mjesto.

Naši su muškarci prije sto godina zauzimali 22. mjesto sa 168,1 centimetrom, a sad su sa 180,8 centimetara sedmi. Hrvati su na popisu odmah iza stanovnika BIH, a mjesto ispred Srba.

Istraživanje je pokazalo i da su najniže žene na svijetu Gvatemalke sa 149,9 centimetara, a posljednje su bile i prije sto godina sa devet centimetara manje. Najniži muškarci žive u Istočnome Timoru i u prosjeku su visoki 159,8 centimetara. Oni su 1914. godine držali pretposljednje mjesto sa 6,8 centimetara manje.

Rezultati istog istraživanja pokazali su i da se narodi koji žive u podsaharskom području snižavaju.

Cijelo je istraživanje provedeno s ciljem da se ustvrdi što sve utječe na rast i sporadično na zdravlje ljudi. Dokazali su da su osim samih gena za rast, odnosno pad visine uvelike povezani s obrazovanjem i životnim standardom. Oni utječu na cjelokupni razvoj djeteta od trudnoće do odrasle dobi, a najrazvijeniji narodi obično su razmjerno visoki.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana