Obavijesti

Video

Komentari 76

Juraj Šebalj o prometnoj: Netko samo ostavi u prvoj, pa daj podigni i ručnu, šta te košta?

Juraj Šebalj o prometnoj: Netko samo ostavi u prvoj, pa daj podigni i ručnu, šta te košta?
11

Automobilist Juraj Šebalj i profesor Rajko Horvat s Prometnog fakulteta komentiraju sudare i nesreće te nas podsjećaju na pravila u prometu. Novi serijal možete gledati u Videoteci 24sata, na YT kanalu i Facebooku

VIDEO

24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJA vam od ovog tjedna donosi novi serijali u kojem ćemo s najboljim ekspertima komentirati najopasnije situacije u prometu te teške nesreće u kojima su se našli vozači diljem svijeta. Naš stalni voditelj serijala Zvijezde vrište, Juraj Šebalj, i i doc.dr.sc. Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti komentiraju reakcije vozača, ponavljaju pravila vožnje, a i savjetuju kako izbjeći neugodne situacije u prometu. Voditeljsku palicu drži Marie Grigoryan Vučković koju ste gledali u serijalu putopisnih reportaža iz Rusije.

POGLEDAJTE VIDEO:

U prvoj epizodi naši stručnjaci komentirali su nesreće upravo iz Rusije. U prvoj situaciji kamion je skrenuo udesno, a tom prilikom ga je udario osobni automobil koji ga je pokušao zaobići sa svoje lijeve strane. Mariu je zanimalo, tko je kriv?

- Ovo je dvojbena situacija. I jedan i drugi vozač su krivi. Vozač kamiona je kriv ako nije dao žmigavac, a vozač osobnog automobila je pretjecao na mjestu gdje je, takozvani, priključak na cestu. On se svakako trebao zaustaviti, a ne nastaviti radnju pretjecanja - objasnio je profesor Horvat.

- Nisam imao ovakvih situacija, ali je izrazito važno naglasiti jednu stvar. Ovo je primjer nesreće koja se događa zbog velike razlike u brzini. Ako bi pretjecao vozilo kao što je ovaj kamion ili traktor, smanjio bih brzinu misleći možda da bi on mogao raditi neku drugu radnju tj. u ovom slučaju skrenuti ulijevo. S druge strane, da sam vozač ovog traktora ili kamiona, uvijek kada skrećem ulijevo na ovakvim križanjima, dobro je postaviti se što bliže lijevoj strani prometne trake - rekao je Šebalj i dodao još jedan savjet oko pretjecanja u ovakvim situacijama.

U drugom primjeru kamion je uključivao sa sporedne na glavnu prometnicu, no, kako je i Šebalj rekao, pitanje je je li itko u kamionu...

- Morate imati tehnički ispravan kamion i upravo ova snimka pokazuje da se baš zbog toga mora ići na periodični tehnički pregled svaka tri mjeseca - objasnio je profesor, a Jura je dodao...

- Uvijek mora biti dvostruko osiguranje. Netko samo ostavi u prvoj brzini, okej, ali podigni i ručnu kočnicu - kaže Šebalj koji dodaje kako se i njemu dogodila slična situacija.

U primjeru treće nesreće automobil i kamion su skretali ulijevo, a razloge sudara objasnili su naši eksperti.

- Ovo su izrazito složeni uvjeti. Ono što mogu primijetiti je da nema obilježenih traka za skretanje ulijevo. Vozač automobila je krivo procijenio luk skretanja kamiona koji ga je zakačio. Po mom mišljenju, vozač automobila je kriv - objasnio je profesor Horvat.

- Ovdje vidimo jednu drugu stvar, a to je mrtvi kut koji ima svaki kamion. On, u ovom slučaju, uopće ne vidi što se događa. Kamion ima 20 tona i uopće se ne osjeti što se događa - rekao je Jura i pokazao gledateljima gdje se nalazi mrtvi kut kamiona. 

U zadnjem primjeru dogodio se sudar dva automobila, gotovo frontalni. Automobil iz suprotnog smjera se našao u suprotnoj prometnoj traci te udario u vozilo koje se zaustavilo na cesti. Profesor Horvat i automobilist Šebalj imali su zanimljivu raspravu u ovoj situaciji.

- Tipičan primjer distrakcije koji može biti uzrokovan mikrosnom ili korištenjem mobitela. Tada nemate pozornost, a vozite određenom brzinom. Naravno da je kriv vozač automobila koji je skrenuo u suprotnu prometnu traku - jasan je bio profesor s Prometnog fakulteta u Zagrebu.

- Od kad su mobiteli više u upotrebi, često vidim kako ljudi iz suprotnog smjera trzaju i vraćaju se u svoju traku. Moje mišljenje je da razgovor i nije toliki problem, ali tipkanje i gledanje u ekran mobitela svakako je veliki problem. Pogotovo na dvosmjernim cestama na kojima je lako moguća i smrt. Na autocestama ćemo se samo međusobno sudariti s bočne strane ili odbiti od ograde - rekao je Šebalj, a profesor Horvat je odgovorio:

- Ja se ne bih složio s tim. I na autocesti je opasno, a veća je i posljedica. Vozite se 130 km/h i puno brže izletite u ogradu, a ono što će se dalje događati ovisi o kutu udara, možete se prevrnuti i oštetiti i druge automobile u blizini - objasnio je profesor nakon čega se Šebalj jednostavno morao 'posuti pepelom'.

- Kad sjednete za upravljač automobila, jedino na što morate usmjeriti pozornost je vožnja. Nikada ne gledati u mobitel ili bilo što što vam može odvratiti pozornost. Vožnju morate shvatiti kao obavljanje svakog drugog posla na kojem morate biti koncentrirani - zaključio je profesor Rajko Horvat. Cijelu epizodu možete pogledati na YouTube kanalu 24sata.

Pokretanje videa...

Juraj Šebalj: 'Kamion nikako nije mogao vidjeti Marutija!' | TKO JE KRIV? 13:47

Serijal 'Tko je kriv?' te svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU pratite na našoj Videoteci, našim Facebook, Instagram i TikTok profilima, na 24sata.hr i na našem YouTube kanalu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno