Obavijesti

Video

Komentari 6

Kako se doktori štite od gripe? Uz ove stvari oni ostaju zdravi

Liječnici rade u visoko rizičnom okruženju. Neprestano su izloženi pacijentima koji su oboljeli od različitih virusa i prehlade i gripe. No većina njih ostaje zdrava zato što se cijele godine pridržavaju osnova, ali i dodatnih načina zaštite

VIDEO

Liječnica Lauren Richter kaže da je tijekom posljednjih 15 godina rada uzela slobodno samo dva, tri dana jer se pridržavala upravo osnova. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:14

Perite ruke redovito i što češće tijekom dana. Perite ih toplom vodom i sapunom, ali nemojte žuriti.

Maknite ruke od nosa i usta. Tijekom sezone gripe hranu nemojte jesti rukama već uvijek priborom za jelo, savjetuje Sandra Fryhofer, internist u Atlanti.

Čistite i površine oko sebe. Gripa i prehlada su virusi koji se lako prenose s osobe na osobu, ali i s površina na osobu. Zato redovito čistite telefone, tipkovnice, ručke na vratima i bilo što što često dijelite s drugima, poput npr. kemijske olovke - savjetuje Neil Schachter, profesor medicine na Školi medicine Mount Sinai.

Vježbajte kako biste ojačali imunitet. Koliko god vježbali, učinit će vam dobro, pa makar to bila i vježba 20-30 minuta, savjetuje internistica Fryhofer.

Jako vjerujem u biljne čajeve s limunom i medom, kaže Fryhofer. Topli su i odgovaraju nam ako nam je grlo bolno i ako kašljemo. On smatra da je puno meda puno bolje od dekstrometorfana koji se koristi za djecu kod olakšavanja kašlja. 

Kod začepljenog nosa, odlična je fiziološka otopina. Ona se sastoji samo od vode i morske soli pa vam ne može štetiti. Jednom sam je koristila 18 puta na dan, otkrila je pedijatrijska otorinolaringologinja Marella Bothweell iz San Diega.

Pileća juha se ne preporučuje bez razloga. Njezina toplina pročišćava nos i olakšava disanje - kaže Schachter. Kombinacija sastojaka iz juhe ima odličan efekt na imunitetet i olakšava upalu uzrokovanu virusima prehlade, otkrilo je istraživanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno